Науковці ХПІ представили масштабний проєкт для відбудови Харкова

Вчені НТУ «ХПІ»: завідувач Науково-дослідної частини  вишу Руслан Кривобок та його заступник Артем Захаров взяли участь в  інвестиційному  форумі «Kharkiv: Restart», присвяченому напрацюванню шляхів сталого відновлення та розвитку Харкова. Вони представили комплексний багатопрофільний проєкт, розроблений колективом ХПІ–  «Харків енергоефективний». Він спрямований на активне використання вітрової та сонячної енергетики з відповідними установками; тротуарної плитки, що світиться у темряві; теплових пунктів з пластинчатими теплообмінниками; регульованого електричного приводу в комунальному господарстві; теплових насосів, суттєве зменшення вуглекислого газу, тощо. Проєкт дозволить значно економити теплову енергію в місті, його мета –забезпечення сталого розвитку  Харкова у післявоєнній відбудові.

Проєкт Національного технічного університету «ХПІ» «Харків енергоефективний» об’єднав зусилля багатотисячного колективу науково-педагогічних працівників та вчених, студентів та аспірантів для наукового, науково-технічного супроводження стратегії енергоефективного м. Харкова.

 Він, зокрема, передбачає:

  • Використання вітрової енергетики з відповідними установками, наприклад, в межах звалищ і окружної дороги;
  • Використання сонячної енергетики з відповідними установками на головних вулицях міста Харкова;
  • Широке впровадження в місті тротуарної плитки, яка має ефект світіння в темряві, в першу чергу на території Північної Салтівки;
  • Широке  використання теплових пунктів із пластинчатими теплообмінниками, що дає можливість економити біля 20% теплової енергії;
  • Широке застосування регульованого електричного приводу в комунальному господарстві: метро, насоси водогонів, підприємства з очистки води на Диканівці, тощо;
  • Широке використання теплових насосів в енергозабезпеченні міста, що наддадуть змогу економити до 40-50% теплової енергії;
  • Електричний транспорт;
  • Турбодетандерні технології автономних джерел електричної енергії.

Для  забезпечення високої енергетичної ефективності, вчені Харківського Політеху пропонують впровадити пінч-аналіз для оптимізації теплових мереж з наступною їх модернізацією та інші. Крім того, в проєкті передбачені заходи для суттєвого зменшення вуглекислого газу(СО2) в межах міста Харкова та створення першочергових трьох зон із СО2 нейтральними площадками та високою енергетичною ефективністю: Центр м.  Харкова, Північна Салтівка та Кампус Харківського Політеху.

Автори проєкту Харківського Політеху кажуть: «Головна цінність кожного міста –його мешканці, а головна цінність сучасного міста з безліччю інновацій –кваліфіковані, освічені громадяни, над чим і працює НТУ «ХПІ» та інші заклади вищої освіти. Недарма Харків – ще й місто студентів, на чому неодноразово наголошували наші урядовці та парламентарії. Наука та освіта є основою сьогодення та майбутнього Харкова та України взагалі,  тому  нашим  університетам потрібна підтримка. Молодь повинна знати, що тут  стабільність та можливість росту, і їй є, куди повертатися».

Довідка:

Інвестиційний форум «Kharkiv: Restart» відбувся 19 вересня у КВЦ «Парковий» (Київ) і був присвячений напрацюванню шляхів сталого відновлення та розвитку Харкова. У заході взяли участь заступник керівника Офісу Президента України Олексій Кулеба, віцепрем’єр-міністр України – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук, народний депутат, голова наглядової ради Урядового офісу із залучення та підтримки інвестицій «UkraineInvest» Давид Арахамія, голова Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев, народні депутати, представники державних агенцій, міжнародних інвесторів, промислових підприємств тощо.

Темами панельних дискусій на інвестиційному  форумі були: «Харків: нові виклики, стратегія розвитку та міжнародне партнерство»; «IТ-індустрія, інноваційні розробки та технології – майбутнє розвитку України»; «Відкритість та прозорість роботи муніципалітетів – запорука стратегічного партнерства»; «Нові інструменти для залучення інвестицій у міста України»; «Інвестиції в Харків: виклики та можливості». Проєкти розвитку міста представляв харківський міський голова Ігор Терехов.

Під час активних бойових дій у Харкові було знищено понад 2500 багатоквартирних житлових будинків. Зазнали пошкоджень підприємства, освітні заклади, наукові лабораторії, музеї, лікарні тощо. Зокрема, внаслідок ракетних ударів рф в НТУ «ХПІ» частково зруйновані: спорткомплекс «Політехнік», навчальні корпуси та студентські гуртожитки.