Харківські політехніки – учасники всеукраїнських заходів до Дня гривні

Викладачі та студенти кафедри обліку і фінансів ННІ економіки, менеджменту та міжнародного бізнесу НТУ «ХПІ»  приєдналися до всеукраїнських заходів із фінансової грамотності, присвячених Дню гривні. Протягом вересня 2023 року вони стали учасниками екскурсії до Музею грошей у Києві, віртуального туру з історії грошового обігу  України, засіданні круглого столу, семінарі. Була також проведена Kahoot вікторина, де  студенти в ігровому форматі дізнались про надзвичайні факти з історії гривні та сучасних віртуальних валют. Події  організовані Національним  банком України та фахівцями ХПІ.

Так, у рамках всеукраїнських заходів до Дня гривні викладачі кафедри обліку і фінансів Навчально-наукового інституту економіки, менеджменту та міжнародного бізнесу НТУ “ХПІ” приєдналися до  віртуального туру для освітян «Історія грошового обігу України», метою якого стало підвищення кваліфікації в межах навчальних дисциплін з фінансової грамотності. Всі учасники заходу отримали відповідні сертифікати.  Для студентів ХПІ також відбулася пізнавальна екскурсія Музеєм грошей в Києві під назвою: «Монетно-вагові зливки гривні – зародження власної грошової одиниці».  Старший зберігач фондів музею доктор історичних наук Андрій Бойко-Гагарін розповів майбутнім економістам про розвиток системи обміну і платежів, формування перших банків та бірж, походження української власної грошової одиниці – гривні, особливості виготовлення та обігу, фальшування перших гривень.

Крім того, цікавою  була  Kahoot вікторина «Історія грошей: від минулого до сучасного», де в ігровому форматі студенти дізнались про надзвичайні факти з історії гривні та сучасних віртуальних валют. А одним із спікерів міжнародного круглого столу «Сучасні технології в обліку і фінансах», який був організований ХПІ,  став відомий експерт у сфері криптовалюти і блокчейну Антон Босенко. У заході взяли участь  викладачі та студенти Харківського Політеху з України і Китаю. Найкращі спікери засідання отримали призи.

В рамках всеукраїнських заходів до Дня гривні також був проведений семінар «Фінансовий сенсей: як управляти своїм бюджетом». На ньому  харківські політехніки  дізналися про реальні життєві ситуації з планування бюджету та заощадження коштів, користування кредитним лімітом без сплачування відсотків, фінансову кібербезпеку і управління грошима он-лайн у будь-якому куточку світу. Учасники заходу отримали сертифікати від порталу «Дія. Освіта».

«Навчання на кафедрі обліку і фінансів ХПІ – це не просто онлайн заняття, а справжня подорож у захопливий світ фінансів. Вона розпочинається з вивчення історії грошей і йде далі до знайомства з новітніми технологіями в обліку та фінансах. Студенти вивчають інноваційні технології, такі як GPT та чат-боти, що змінюють облік і аналізують фінансові дані за декілька секунд. Ці технологічні рішення роблять фінансовий аналіз більш точним і ефективним. І, звісно ж, студенти знайомляться з криптотрейдингом.  Віртуальні гроші, блокчейн, криптовалюти стали невичерпним джерелом інтриги та викликів», – зазначили організатори семінару.

Довідка:

В 2023 році українська гривня відзначила свій 27 рік перебування в грошовому обігу. 2-го вересня 1996 року Національний банк України розпочав грошову реформу, в результаті якої в обіг була введена гривня та її сота частина – копійка.

Вебінари, майстер-класи, онлайн та офлайн екскурсії, присвячені Дню гривні, тривали впродовж 4-х тижнів–з 4-го по 29 вересня 2023 року. У них взяли участь учні, вчителі шкіл, студенти та викладачі вишів тощо. Заходи організував  Центр фінансових знань «Талан» Національного банку  України при підтримці проєкту USAID «Реформування фінансового сектору».