Харківський Політех приєднався до Радіодиктанту національної єдності-2023

НТУ «ХПІ»  відзначив День української писемності та мови, взявши участь у Всеукраїнському Радіодиктанті національної єдності-2023. Захід об’єднав біля сорока викладачів та студентів НТУ «ХПІ» різних кафедр та інститутів, які зібралися  в укритті   вишу. Політехніки з радістю долучилися до цього флешмобу з метою перевірки  своєї грамотності  та володіння рідною мовою.

Цього року вперше День української писемності та мови відзначали 27 жовтня. Радіодиктант національної єдності став традицією, що кожного року, у цей день, об’єднувала українців з усіх куточків світу,  і вшановувала могутність і силу рідної мови. Захід почався з огляду репортажів наживо, де викладачі, студенти, учні різних навчальних закладів країни ділилися своїм настроєм перед написанням диктанту. Слід відзначити, що цього року, як і минулого, диктант писали не тільки в навчальних закладах, а й дома,  у військових частинах, і навіть у кафе.  Радіодиктанті національної єдності-2023 в прямому ефірі читав український актор театру та кіно Олексій Гнатковський. Автор тексту під назвою «Дороги України»– українська перекладачка і поетеса Катерина Калитко.

Своїми враженнями після написання  диктанту  поділилася студентка 3-го курсу НТУ «ХПІ»  Яна Собко: «В цьому році твір, що був написаний для Радіодиктанту, максимально чітко передавав духовні переживання кожного українця в ці нелегкі часи. Розуміння того, що люди з усієї України, в цю саму мить, теж переносять почуті слова на папір, дарує незабутнє почуття єдності та сили нашого народу».

Перевірити свою грамотність при написанні Радіодиктанту національної єдності-2023 можна за посиланням.

 

 

Довідка:

Вперше радіодиктант був проведений у 2000 році. Ідею такого україномовного флешмобу започаткувала команда Українського радіо. Минулого року в редакцію надійшло понад 30 000 електронних листів і 10 000 звичайних. У понеділок 30 жовтня об 11:00 за Києвом опублікували правильний текст радіодиктанту. Відразу після перевірки всіх робіт оголосять переможців – зазвичай це відбувається протягом 2 місяців.