38 студентів ХПІ стали учасниками унікальної програми подвійних дипломів для українських біженців у Німеччині

У жовтні 2023 року тридцять вісім студентів різних спеціальностей харківського Політеху розпочали навчання за програмою подвійних дипломів DSG:2. Цей проєкт реалізується з 2022 року Національним технічним університетом «Харківський політехнічний інститут» та Магдебурзьким університетом ім. Отто-фон-Геріке (OVGU) (Німеччина). Студенти другого курсу ХПІ були зараховані до німецького вишу на перший курс і за умови успішного навчання отримають по закінченню два дипломи бакалавра – харківського Політеху та OVGU. Вісімнадцять майбутніх інженерів здобуватимуть фундаментальні знання у галузі електротехніки, пʼять осіб обрали машинобудування, пʼятнадцять студентів – хімічну сферу.

Програма подвійних дипломів DSG:2 дозволяє українським абітурієнтам, які у статусі біженців перебувають у Німеччині, одночасно вступити до НТУ «ХПІ» та OVGU, а після успішного навчання отримати два дипломи: українського та німецького університетів-партнерів. Це новий етап проєкту для магістрів DSG (Deutschsprachige Studiengänge), який реалізується Національним технічним університетом «Харківський політехнічний інститут» та Магдебурзьким університетом ім. Отто-фон-Геріке понад 15 років.

Відзначимо, що сьогодні харківський Політех – єдиний український університет, який пропонує абітурієнтам вступити на 1-й курс бакалаврату на спеціальності, які узгоджені спільною програмою з OVGU.

«Програма DSG:2 спрямована на полегшення та прискорення початку навчання українських біженців у німецькому університеті. Потрапивши до Німеччини, наші співвітчизники швидко зрозуміли, що системи шкільної та вищої освіти в Україні та Німеччині дуже відрізняються. Іноді ця відмінність носить фундаментальний характер, наприклад, тривалість і багатовекторність навчання у школі. Тому процес вступу до вишу, простий і зрозумілий в Україні, виявився для випускників українських шкіл у Німеччині дуже складним і найчастіше неможливим. Ми пишаємося тим, що наша багаторічна та успішна співпраця з Магдебурзьким університетом ім. Отто-фон-Геріке стала основою для створення та впровадження такої великої та комплексної програми підтримки наших співвітчизників за кордоном», – розповідає координатор програми DSG:2 від НТУ «ХПІ»,  керівник Німецького освітнього центру харківського Політеху Денис Мешков. За його словами, цей проєкт  дозволяє активним, цілеспрямованим та мотивованим студентам якнайшвидше розпочати навчання у німецькому університеті. Воно проводиться за дуже затребуваними на європейському та світовому ринках праці спеціальностями, що також дає додатковий мотиваційний стимул для здобувачів вищої освіти.  Як зазначив Денис Мешков, успішна реалізація проєкту DSG:2 у 2022 році призвела до значного підвищення інтересу до спільної програми ХПІ і OVGU у 2023 році. За цією програмою, студенти зараховуються до німецького вишу на підставі сертифіката знання німецької мови В1 і вище, в той час як у всіх німецьких університетах вимагається до вступу мінімум В2. Керівник Німецького освітнього центру ХПІ розповідає, що під час навчання в OVGU наші студенти зобов’язані протягом першого року навчання покращити свої знання німецької на безкоштовних мовних курсах при університеті.

«Ми раді прийняти на навчання на трьох інженерних факультетах Магдебурзького університету 38 студентів ХПІ! Вони будуть здобувати якісну вищу освіту разом зі своїми німецькими колегами та вдосконалювати знання німецької мови, – говорить координатор DSG:2 від OVGU, професор Мартин Вольтер. – Для того, щоб українські студенти почували себе комфортно, ми надаємо їм особливу підтримку. Це стосується і майбутніх магістрів, які теж беруть участь у програмі DSG. Проєкт ми будемо розвивати і надалі, адже зацікавленість студентів до нього зростає. У 2023 році, наприклад, було зареєстровано вже біля 200-т бажаючих приєднатися до програми. Після завершення війни в Україні ми плануємо внести деякі зміни у навчання українських студентів, для яких більшу частину лекційних занять будуть проводити в їх рідному виші. Всім студентам програми подвійного диплому була надана одноразова виплата у розмірі 500 євро, а згідно розробленого рейтингу студентів та за результатами навчання і мовного тестування вони отримують стипендії від 934 до 1100 євро».

 

 Довідка:

Програма подвійного диплому DSG:2 є комплексною програмою освітньої підтримки українських біженців, які були змушені залишити Україну, перебувають у Німеччині чи інших країнах Європейського Союзу. З огляду на особливості європейської системи освіти в більшості випадків українські біженці, випускники шкіл не мають можливості безпосереднього вступу до університетів одразу після закінчення української школи. Для участі у програмі DSG:2 та зарахування до німецького університету, випускнику школи необхідно вступити до НТУ «ХПІ» на перший курс та розпочати навчання у віддаленому форматі. Після закінчення першого курсу учасники програми зараховуються на перший курс до німецького університету та розпочинають своє навчання у Німеччині як повноцінні німецькі студенти. Програмою передбачено переїзд до Магдебургу та проживання у гуртожитку.

Проєкт програми подвійних дипломів DSG:2, який реалізовано Національним технічним університетом «ХПІ» та Магдебурзьким університетом ім. Отто-фон-Геріке, стартував у червні 2022 року. Він спрямований на українських абітурієнтів, які перебувають у Німеччині.