У бомбосховищі ХПІ «запалили» Energy fest

В харківському Політеху відбувся профорієнтаційний фестиваль «Освіта заради майбутнього. Energy fest». Це наукове свято влаштував Навчально-науковий інститут енергетики, електроніки та електромеханіки (ННІ ЕЕЕ) НТУ «ХПІ». В заході взяли участь майже тридцять старшокласників загальноосвітніх шкіл, ліцеїв, гімназій, коледжів Харкова і області та їх вчителі. Майбутні абітурієнти мали можливість познайомитися з особливостями Інституту, правилами вступу до вишу, побачити  досліди та експерименти науковців в стилі STEM та взяти участь у цікавій Kahoot вікторині.

Як зазначили організатори фестивалю, його метою стала популяризація інженерної освіти та спеціальностей, випускники яких візьмуть активну участь у подальшій відбудові та розвитку України.

«Дуже радий вас бачити у нас в гостях. Сподіваюся, що невдовзі харківський Політех стане рідним для багатьох з присутніх! Сьогодні ви познайомитеся з інститутом, його кафедрами та викладачами. В майбутньому тут ви зможете не тільки отримати фундаментальну освіту, але стати володарями відразу двох дипломів. Адже Інститут енергетики, електроніки та електромеханіки ХПІ співпрацює з багатьма вишами Європи, з якими харківський Політех уклав договори про подвійні дипломи. Кожного року біля 150-ти  студентів ННІ ЕЕЕ стають учасниками цих програм. Це надає їм перспективу після закінчення навчання успішно працевлаштуватися на провідних підприємствах та в фірмах як України, так і світу. Ті унікальні можливості, які пропонує сьогодні інститут енергетики, електроніки та електромеханіки, ви не отримаєте в жодному виші нашої країни!» – відзначив у своєму зверненні до учасників фестивалю директор ННІ ЕЕЕ професор Роман Томашевський.

Про правила прийому до харківського Політеху у 2024 році школярам розповіла секретар приймальної комісії ННІ ЕЕЕ доцентка кафедри електричних машин ХПІ Лариса Шилкова.

Своїм запальним виступом учасників наукового фесту  привітав вокал шоу-бенд «Сузір’я» Палацу студентів НТУ «ХПІ». Організатори свята також влаштували для гостей каву-брейк зі смачними солодощами.  А у зоні STEM- освіти старшокласники мали можливість знайомитися  з науковими розробками та досягненнями кафедр Інституту та взяти  участь у захоплюючий Kahoot вікторині. Її провів завідувач кафедри електроізоляційної та кабельної техніки ХПІ доцент Олександр Кєссаєв. Питання, які здебільшого були присвячені історії та сьогоденню ННІ ЕЕЕ, хоч іноді  й були важкими, але школярі з ними успішно впоралися.

В результаті  перемогу здобув Владислав Уваров (Харківський ліцей №163), друге місце посів Кирило Брагоренко (Золочівський ліцей №1, Харківської області), третій результат показав Дмитро Ткаченко (Харківський ліцей №163). «Нам сподобалася позитивна атмосфера фестивалю, ми зарядилися гарним настроєм, поспілкувалися наживо зі своїми колегами з інших шкіл. Це у наш сьогоднішній час онлайну дуже важливо і класно! Ми зацікавилися спеціальностями інституту, цей захід додав нам впевненості у тому, що за інженерною освітою майбутнє!», – поділилися своїми враженнями хлопці.  Переможці вікторини отримали цінні подарунки, а найактивніші її учасники – солодкі призи.

 

Довідка:

Профорієнтаційний фестиваль «Освіта заради майбутнього. Energy fest» відбувся у суботу, 28 жовтня 2023р. в бомбосховищі НТУ «ХПІ».

До складу Навчально-наукового інституту енергетики, електроніки та електромеханіки НТУ «ХПІ» входять 17-ть кафедр, 15-ть  з яких  є випускаючими.

Абревіатура STEM розшифровується як «Science, Technology, Engineering and Mathematics» – наука, технологія, інженерія та математика. Ці напрями є основою цієї методики освіти. При цьому ці дисципліни вивчаються не окремо, як зазвичай, а в комплексі. Велике значення має практичне застосування здобутих знань. Дитина не просто знайомиться з новими напрямами розвитку точних наук та інженерії, а навчається реалізовувати вивчене на практиці.