Нам не до лампочки! Біля ХПІ встановили контейнер для збирання небезпечних відходів

Харківські політехніки взяли участь в екологічній акції проєкту «Нам не до лампочки!».  За ініціативи викладачів ХПІ біля університету (вул.Політехнічна) було встановлено стаціонарний контейнер для збирання небезпечних відходів. Відтепер співробітники  Харківського Політеху та інші мешканці міста  зможуть правильно утилізувати використані батарейки, люмінесцентні лампи, ртутні термометри тощо. Проєкт реалізується громадською організацією «Добра воля» спільно з комунальним підприємством «Муніципальна компанія поводження з відходами». Захід був присвячений Всесвітньому дню науки в ім’я миру та розвитку, який відзначається щороку 10 листопада.

В екологічній акції біля харківського Політеху взяли участь співробітники НТУ «ХПІ», до яких також приєднався ректор Євген Сокол та проректори університету. Це вже 9-й контейнер проєкту «Нам не до лампочки», встановлений у Харкові. Місця розташування всіх контейнерів можна подивитися по QR-коду на контейнері, або за посиланням https://goo.su/6TB1.

«Й хай контейнер не дуже великий, але його встановлення біля паркану НТУ «ХПІ» —  це великий крок в напрямку зниження кількості батарейок, ртутьвмісних ламп та термометрів у лісі та на полігонах. Приємно бути дотичними до формування екологічної культури та свідомості не тільки серед студентів, а й серед мешканців міста. Можна сказати, що наша кафедра безпосередньо ініціювала встановлення такого контейнеру, а керівництво підтримало ідею — ми всі науковці й розуміємо, що планети Б не існує», —поділилася враженнями доцентка кафедри хімічної техніки та промислової екології ХПІ Тетяна Тихомирова. Вона підкреслила, що пишається випускницею своєї кафедри — очільницею  ГО «Добра воля» Ксенією Тумановською, яка вже багато років займається питанням збору та утилізації небезпечних відходів в Харкові.

Відзначимо, що в рамках проєкту в Харкові встановлені стаціонарні контейнери та розпочато рух мобільного пункту приймання «Екобус». Програма націлена на те, щоб небезпечні відходи зі складу твердих побутових відходів не потрапляли на полігон, а були передані на знешкодження.

Так, встановлення контейнерів для збору батарейок, трубчастих і спіральних люмінесцентних ламп та термометрів у власному пакуванні стало корисним інфраструктурним рішенням та полегшує громадянам можливість правильно утилізувати небезпечні відходи. Ртутьвмісні люмінесцентні лампи були доволі популярні серед населення, бо дозволяли значно зменшити енергоспоживання. Й хоча з 1 січня 2024 року їх продаж на території України буде заборонено, у громадян та в установах залишилось ще чимало таких ламп, які або вичерпали свій ресурс, або ще працюють.

 

 Довідка:

Дев’ятий контейнер для збирання небезпечних відходів встановлено 10 листопада біля НТУ «ХПІ» (вул. Політехнічна). Перша така точка, де можна безпечно залишити відпрацьовані лампи, батарейки та небиті ртутні термометри (у власному пакуванні) з’явилася 26 квітня 2021 року. В Харкові спеціальні контейнери встановлені за адресами:

 – вул. Благовіщенська, 34;

 – вул. Георгія Тарасенка, 42 (ЦНАП);

 – вул. Академіка Павлова, 44-б (ТЦ «Французький бульвар»);

 – вул. Архітектора Альошина, 11 (ЦНАП);

 – пр. Петра Григоренка, 17 (ЦНАП);

 – пр. Тракторобудівників, 144 (ЦНАП);

 – пр. Перемоги, 54;

 – пр. Науки, 17 (біля Адміністрації Шевченківського району).

Незабаром з’явиться така точка і в Індустріальному районі.

Щорічно 10 листопада відзначається Всесвітній день науки в ім’я миру та розвитку (World Science Day for Peace and Development) – свято, засноване у 2001 році під егідою ЮНЕСКО. Цей святковий день підкреслює значну роль науки в суспільстві та необхідність залучення широкої громадськості до дебатів щодо нових наукових проблем.