ХПІ відкрив зоряний проєкт для розвитку університету

В НТУ «ХПІ» відбулось урочисте відкриття нового проєкту для відновлення та інноваційного розвитку Харківського Політеху –«Зоряне небо ХПІ».  Його головними «зірками» стали творці університету: визначні вчені, викладачі, громадські діячі, а продовженням – віртуальний простір тематичного сайту. Сьогодні кожен може стати учасником проєкту та запалити свою зірку на «Зоряному небі ХПІ», перерахувавши кошти на підтримку університету. «Небосхил» Харківського Політеху розташований на стіні Науково-технічної бібліотеки та  на  інтерактивній мапі інтернет-простору. Гостями події стали представники Наглядової ради НТУ «ХПІ», які цього дня зібралися на засідання. Захід був присвячений Всесвітньому Дню науки в ім’я миру та розвитку, який відзначається 10 листопада.

«Зоряне небо ХПІ» є дуже важливим проєктом для нашого університету, – сказав на церемонії відкриття ректор НТУ «ХПІ» професор Євген Сокол. – Одна з його стратегічних цілей: дати можливість майбутнім поколінням політехніків дізнатися про тих, хто вписав свої імена до «золотих сторінок» ХПІ. Кожен інститут на нашому «небі» представлений своїм сузір’ям, головними зірками якого є визначні вчені та викладачі –творці майже 140-річної історії Харківського Політеху. Друга важлива мета проекту – його спадкоємність. Ми продовжуємо розвивати та відновлювати університет, який зазнав значних руйнувань через російську агресію. І, попри важкий воєнний час, сьогодні кожен, кому небайдужа доля ХПІ, може зробити свій внесок та запалити свою зірку на Зоряному небі ХПІ».

«Життя продовжується, і нам треба будувати Україну. Я точно з країни нікуди не поїду. Впевнений, що нам необхідно повертати наших людей. Треба готуватися до того, щоб впроваджувати сучасні новітні технології для потужного розвитку університету»,– відзначив голова Наглядової Ради НТУ «ХПІ» перший віцепрезидент Українського союзу промисловців і підприємців Василь Хмельницький.

Ректор Харківського Політеху Євген Сокол та голова Наглядової ради Василь Хмельницький перерізали стрічки, започаткувавши новий проєкт для відновлення та розвитку Харківського Політеху «Зоряне небо ХПІ».

 

Крім того, цього дня відбулося засідання Наглядової ради НТУ «ХПІ»,  де було озвучено зміни у його складі, а також заслухано звіт ректора університету за 2021-2022рр. Учасникам засідання продемонстрували показники роботи ХПІ за цей час, а також плани та перспективи розвитку університету. Після засідання член Наглядової ради, голова Північно-східного наукового центру НАН України Володимир Семиноженко вручив ректорові Євгену Соколу подяку колективу Харківського Політеху від Національної академії наук України. «Ви не тільки вистояли, а розвиваєтесь, маєте плани. А якщо є плани, є й оптимізм, а це означає, що буде перемога –обов’язкова перемога в усіх справах, які ми з вами з вами розпочали», – сказав на врученні Володимир Семиноженко.

 

 

Довідка:

«Зоряне небо ХПІ» – сяючий проєкт Асоціації випускників НТУ «ХПІ» для відновлення та розвитку харківського Політеху.  Мета проєкту: об’єднання випускників, друзів та колег харківського Політеху для  створення умов інноваційного розвитку університету. Кожен із них може стати новою зіркою на Зоряному небі ХПІ, перерахувавши кошти на підтримку закладу вищої освіти. Це буде внеском у майбутнє університету, його високі результати та досягнення, сяйво нових перемог та ще яскравіші успіхи в освіті та науці. Серед першочергових завдань ХПІ – будівництво та оновлення навчальних корпусів та будівель, що постраждали від російських бомбардувань, створення сучасних лабораторій, придбання обладнання, тощо. Доєднатися до проєкту може, як окрема особа, так і організація. Все про проєкт–  тут.

10 листопада відзначається Всесвітній день науки в ім’я миру та розвитку. Він був заснований в 2001 році на Генеральній конференції ЮНЕСКО в рамках зобов’язань, прийнятих в ході спільної Всесвітньої конференції ЮНЕСКО і Всесвітньої ради з науки, що відбулася в 1999 році в Будапешті. Цей День   покликаний нагадувати міжнародній спільноті про необхідність використання науково-технічних досягнень в інтересах миру та розвитку на благо людської цивілізації, а також сприяти популяризації ролі науки в якості інструменту, що знаходиться на службі суспільства. В науці існує величезна кількість напрямків. Саме завдяки науковим досягненням світ рухається вперед.