ХПІ – лідер інновацій в освіті

Національний технічний університет «ХПІ» отримав почесне звання «Лідер інновацій в освіті», золоту медаль та низку дипломів  на 15-й міжнародній виставці «Інноватика в сучасній освіті», що проходила у Києві. Були відзначені: робота з моніторингу як чиннику розвитку системи забезпечення якості університету від соціологів Харківського Політеху,  а також дослідження співпраці в освітньому процесі підготовки енергоменеджерів,  представлені науковцями кафедри електричних станцій.    На конкурси було подано 212 робіт, експертну оцінку проводили фахівці наукових установ Національної академії педагогічних наук України, Державної наукової установи «Інститут модернізації змісту освіти». Виставка об’єднала освітян і науковців  236-ти організацій із різних регіонів України, а також Польщі, Литви, Румунії, Угорщини, Естонії.

Цьогорічна XV міжнародна виставка «Інноватика в сучасній освіті» зібрала освітян, науковців задля спільної мети – обговорення пріоритетних напрямів розвитку сфери освіти й науки в контексті сьогодення, розвитку інноваційного потенціалу педагогічних працівників, створення безпечного освітнього середовища, подолання освітніх втрат і розривів, цифрової трансформації процесів і послуг, морально-психологічної підтримки учасників освітнього процесу, застосування інноваційних моделей діяльності задля розвитку якісної освіти в непереможній європейській країні.

За підсумками заходу Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» отримав низку нагород, дипломів та сертифікатів. Так,  Почесне звання «Лідер інновацій в освіті» було надане за роботу «Моніторинг як чинник розвитку системи внутрішнього забезпечення якості сучасного університету». Вона була підготовлена  співробітниками кафедри «Соціологія і публічне управління» та відділу забезпечення якості освітньої діяльності Харківського Політеху.

Автори  роботи- переможниці:

  • Володимир Михайлович Мороз, завідувач кафедри «Соціологія і публічне управління»;
  • Діна Акрамівна Терещенко, професор кафедри «Соціологія і публічне управління»;
  • Сергій Андрійович Єфименко, начальник відділу забезпечення якості освітньої діяльності нашого університету.

НТУ «ХПІ» також отримав золоту медаль у номінації «Співпраця держави, закладів освіти, бізнесу – запорука розбудови сталого партнерства в освіті та економічного зростання України» На цей конкурс було надіслано роботу «Співпраця з бізнесом в освітньому процесі підготовки енергоменеджерів».

Автори «золотої» нагороди– співробітники кафедри «Електричні станції»:

  • Олександр Павлович Лазуренко, завідувач кафедри «Електричні станції»;
  • Костянтин Володимирович Махотіло, професор кафедри «Електричні станції»;
  • Олексій Віталійович Булгаков, асистент кафедри «Електричні станції».

Зрештою на конкурси було подано 212 робіт, їх експертну оцінку якості проводили науковці й фахівці наукових установ Національної академії педагогічних наук України, Державної наукової установи «Інститут модернізації змісту освіти».  Захід об’єднав 236 організацій-учасників із двадцяти одного регіону  України, а також іноземних держав: Польщі, Литви, Румунії, Угорщини, Естонії.

Виставку супроводжувала змістовна тематична програма, яка включала п’ятдесят два заходи в режимі онлайн за участю керівників, провідних фахівців і науковців Міністерства освіти і науки України, Національної академії педагогічних наук України, ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти», практичних працівників сфери освіти, а також студентів, учнів, батьків і широкої громадськості. В онлайн-зустрічах взяло участь понад 4000 осіб. Одним з таких заходів був Круглий стіл “Можливості закордонних освітньо-наукових програм для студентів закладів вищої освіти”, який було проведено співробітниками Харківського Політеху. Модератором  став завідувач Науково-дослідної частини НТУ «ХПІ»  Руслан Кривобок, а доповіді з презентаціями зробили:  керівник Німецького освітнього центру  Денис Мешков;  завідувачка кафедри менеджменту Олена Прохоренко; заступник начальника відділу міжнародних зв’язків Олександр Василюк. Основні питання, що обговорювались:  про можливості програми ЕРАЗМУС+, практичні аспекти долучення до програм для навчання,  стажування та викладання;  програма подвійних дипломів для студентів НТУ «ХПІ» у співпраці з німецькими та австрійськими університетами.

Загалом Круглий стіл тривав близько 2-х годин та проходив з жвавими обговореннями та запитаннями, як від майбутніх абітурієнтів, так і від  теперішніх студентів. Наприкінці учасники обмінялися контактами та продовжили роботу на «полях» виставки. Більш детально з роботою Круглого столу виставки можна ознайомитись за посиланням: http://science.kpi.kharkov.ua/mozhlivosti-zakordonnikh-osvitno-nau/.

 

Довідка:

XV міжнародна виставка «Інноватика в сучасній освіті» проходила 25-27 жовтня 2023 року в Києві. Захід об’єднав 236 організацій-учасників із двадцяти одного регіону  України: Вінницької, Волинської, Дніпропетровської, Донецької, Житомирської, Закарпатської, Запорізької, Івано-Франківської, Київської, Луганської, Львівської, Миколаївської, Одеської, Полтавської, Рівненської, Сумської, Тернопільської, Харківської, Хмельницької, Черкаської областей, м. Києва, а також  іноземних держав: Польщі, Литви, Румунії, Угорщини, Естонії.

Серед учасників: заклади вищої, фахової передвищої та післядипломної освіти, наукові установи, навчально-методичні (науково-методичні) центри (кабінети) професійної (професійно-технічної) освіти, заклади професійної (професійно-технічної) освіти, заклади загальної середньої, дошкільної та позашкільної освіти, органи управління освітою (обласні, міські, районні, об’єднаних територіальних громад), центри професійного розвитку педагогічних працівників, виробники й постачальники засобів навчання.