Харківські політехніки розпочали співробітництво з унікальним заводом із виробництва інсуліну

Вчені кафедри загальної фармації Навчально-наукового медичного інституту НТУ “ХПІ”: завідувач кафедри Ігор Грубник та доцентка Юлія Юдіна відвідали єдиний в Україні завод із повним циклом виробництва інсуліну ПрАТ «Індар» у м.Києві. Мета візиту – пошук напрямів співробітництва в підготовці компетентних фахівців фармацевтичної та біотехнологічної галузей.  Для представників ХПІ організували екскурсію,  після якої відбулася зустріч із керівництвом ПрАТ «Індар». Зокрема, сторони домовилися про стажування викладачів на підприємстві та виробничу практику для студентів ХПІ, а також модернізацію існуючих навчальних програм кафедри.

У ході екскурсії підприємством, яку провів начальник цеху ПрАТ «Індар» Ігор Бобир, науковців кафедри загальної фармації НТУ «ХПІ» ознайомили з організацією всіх етапів здобуття високоочищеної субстанції рекомбінантного інсуліну людини. Ігор Бобир відзначив, що виробництво цього препарату – складний та наукоємний біотехнологічний процес, через що запровадити повний технологічний цикл виробництва інсулінів (від субстанції до готових лікарських форм) змогли лише декілька заводів у світі, зокрема й завод «ІНДАР».

В рамках візиту відбулася зустріч вчених ХПІ з керівництвом підприємства, на якій обговорювали питання співробітництва щодо підготовки компетентних фахівців для фармацевтичної та біотехнологічної галузей. В обговоренні з боку ПрАТ «Індар» взяли участь: перший заступник голови правління Олександр Хейломський, провідний інженер департаменту забезпечення якості Ірина Петрина та начальник лабораторії фармацевтичної розробки Дмитро  Шахнін.

«Ми – єдине біофармацевтичне підприємство в Україні, яке виготовляє інсулін за повним біотехнологічним циклом, на основі власної оригінальної технології. Висока якість нашої продукції підтверджена багаторічним досвідом її застосування у багатьох країнах світу. Це стало можливим лише завдяки фундаментальним науковим дослідженням власних R&D лабораторій та застосуванню новітніх технологій. Тому головною цінністю для нас є працівники ПрАТ «Індар», знання, досвід, потенціал та вміння яких дозволяють виробляти лікарські препарати найвищої якості. Ми також вкрай зацікавлені в оновленні нашого колективу молодими, енергійними, кваліфікованими та цілеспрямованими фахівцями, які прагнуть розвиватися та постійно самовдосконалюватись», – зазначив під час зустрічі перший заступник голови правління ПрАТ «Індар» Олександр Хейломський.

Сторони домовилися, що першочерговими завданнями співпраці  ХПІ і ПрАТ «Індар» стане перегляд та модернізація існуючих програм профільних дисциплін за спеціальностями 226 «Фармація, промислова фармація» та 162 «Біотехнологія та біоінженерія». Також серед найближчих перспектив – напрацювання основ для створення спільних навчальних програм за спеціалізаціями, фахівців  яких  наразі вкрай потребують біофармацевтичні підприємства в Україні та світі.  Крім того, заплановано розробку та впровадження нових програм виробничої практики студентів, а також стажування викладачів, які реалізовуватимуть свої наукові проєкти з актуальних тем ПрАТ «Індар».

 

 

Довідка:

Виробничі потужності ПрАТ «Індар» було введено в дію 21 червня 1999 року. З жовтня 2000 року завод почав випуск препаратів під власними торговими марками: «ХУМОДАР» (інсуліни людини рекомбінантні), «МО­НОДАР» (інсуліни свинячі монокомпонентні), а також препарати інших груп – антикоагулянти (гепарин), антидоти (протаміну сульфат) та засоби, що впливають на метаболізм («ТІОКТОДАР» – розчин тіоктової кислоти). На сьогодні ПрАТ «ІНДАР»  єдине в Україні підприємство з повним технологічним циклом виробництва генно-інженерних інсулінів. Якість продукції заводу визнана не тільки в Україні, але і у світі; вона експорту­ється у країни СНД, Федеративну Республіку Бразилію, Сирійську Араб­ську Республіку, Республіку Ємен, Республіку Кенія, Республіку Кот-д’Івуар, Республіку Мозамбік, Республіку Бурунді, Республіку Ангола, Рес­публіку Гвінея-Бісау, Республіку Нікарагуа, Багатонаціональну Державу Болівія, Республіку Еквадор, Мексику, Домініканську Республіку, Ісламську Республіку Пакистан, Демократичну Соціалістичну Республіку Шрі-Ланка́ та інші країни.