Нові квантові горизонти науковиці ХПІ –Підсумки візиту до США

Вчена  ХПІ, амбасадорка Фонду «Optica» (США), член співтовариства Hand-on Science Network, популяризаторка науки Ксенія Мінакова здійснила робочу поїздку до Сполучених Штатів Америки. Протягом кількох тижнів вона відвідала університет Тулейн (м. Новий Орлеан), Університет Піттсбурга (м. Піттсбург) та провідні центри наукових досліджень країни. Науковиця харківського Політеху взяла участь у конференції «Frontiers in Optics Laser Science»  провела лекційні заняття та разом з американськими колегами отримала дослідницькі зразки сонячних елементів у лабораторії одного з  університетів. Їх вона привезла до ХПІ для подальшого наукового дослідження. Крім того, Ксенія Мінакова  стала одним із організатором благодійного заходу в університеті Тулейн, забрані кошти з якого підуть на допомогу Україні. Під час акції відбулася її прес-конференція та показ української документальної стрічки «20 днів в Маріуполі», матеріали до якої були відзняті  журналістами під час перших днів облоги міста військами рф.  

Доцентка кафедри фізики Навчально-наукового інституту комп’ютерного моделювання, прикладної фізики та математики ХПІ, кандидатка фізико-математичних наук Ксенія Мінакова здійснила робочу поїздку до США. Вона відвідала університет Тулейн (м. Новий Орлеан), Університет Піттсбурга (м. Піттсбург) та провідні центри наукових досліджень країни. Як представник Optica Ambassador виступила на конференції «Frontiers in Optics Laser Science» (FiO+LS 2023) у Новому Орлеані.  Вона представила свою наукову роботу, обговорила зі своїми американськими колегами широкий спектр питань у галузі оптики та фотоніки. Вона також взяла участь у спеціальних заходах, включаючи програму Amplify Optics Immersion для студентів та Student Leadership Experience, яка обʼєднує молодь з усього світу.

Протягом 4-х днів при підтримці представника університету Тулейн Дениса Бондара науковиця харківського Політеху провела у виші лекційні заняття, робочі зустрічі та разом з американськими вченими отримала в лабораторії дослідницькі зразки сонячних елементів. У подальшому вона їх буде досліджувати в ХПІ.

Так, Ксенія Мінакова провела прес-конференцію та стала одним з організаторів благодійної акції, кошти з якої будуть направлені на допомогу Україні. Під час заходів відбувся показ документальної кінострічки «20 днів в Маріуполі», матеріал для якої був зібраний журналістами – свідками страшних подій перших днів рашистської облоги міста. Науковиця ХПІ поділилася особистими переживаннями та думками з приводу війни рф проти України, розповіла присутнім про історію рідного харківського Політеху.

В університеті Піттсбурга доцентка Ксенія Мінакова представила спільний науковий проєкт та обговорила з вченими ЗВО можливості для співпраці в галузі фізики та пошук нових наукових колаборацій. Вона також зустрілася з членом Піттсбурзького квантового Інституту, професором Сергієм Фроловим та виступила з відкритою лекцією «Навігація в науці в часи війни». Цей візит відкрив нові перспективи для наукової співпраці та взаємодії між ХПІ та університетом Піттсбурга в галузі квантової науки.

Цікавою та насиченою була і культурна програма візиту Ксенії Мінакової до Сполучених Штатів Америки. Вона відвідала Ботанічний сад Піттсбурга та місцевий Музей історії. Його експозиції про природні явища та розвиток життя на Землі надихнули науковицю харківського Політеху на подальші дослідження в її власній галузі.

 

Довідка:

Доцентка кафедри фізики ХПІ Ксенія Мінакова є амбасадоркою Фонду «Optica» (США), членом співтовариства Hand-on Science Network та відомою в світі популяризаторкою науки. Її наукові дослідження спрямовані на теоретичні обчислення та моделювання термофізичних процесів в сонячних батареях. Вона також активно працює над залученням, навчанням та розвитком жінок і молоді в галузі STEM-освіти. 

Університет Тулейн – приватний дослідницький університет, розташований в місті Новий Орлеан, штат Луїзіана, США. Є членом Асоціації американських університетів. За версією міжнародного рейтингу QS World University Rankings він входить до топ-600 кращих університетів світу та до топ-490 незалежного рейтингу університетів Times Higher Education (THE). В університеті навчається понад 10 тисяч студентів.

Університет Піттсбурга розташований у місті Піттсбург, штат Пенсільванія, США. Був заснований у 1787 році і є одним з найстаріших в країні. Університет – член Асоціації американських університетів. За версією міжнародного рейтингу QS World University Rankings виш входить до топ-300 кращих університетів світу. Університет Піттсбурга вважається одним з найкращих у мистецтві та гуманітарних науках, інженерії та технологіях, медично-біологічних науках, природничих науках, соціальних науках та менеджменті. У виші навчається майже 30 тисяч студентів.