Професорка ХПІ Галина Шабанова відзначає ювілей

10 грудня 2023 року святкує свій ювілей академік Академії будівництва України, заступниця директора Навчально-наукового інституту хімічних технологій та інженерії доктор технічних наук  професор Галина Миколаївна Шабанова. Майже 50 років Галина Миколаївна працює в Харківському Політесі,  пройшовши трудовий шлях від лаборанта до професора кафедри технології вогнетривів, скла та емалей НТУ «ХПІ».

Професор Галина Шабанова – один з провідних фахівців-матеріалознавців у напрямку створення спеціальних в’яжучих матеріалів поліфункціонального призначення на основі багатокомпонентних оксидних систем. Сьогодні, будучи керівником структури, що об’єднала лабораторію конструкційної кераміки та вогнетривів з лабораторією спеціальних в’яжучих речовин і композиційних матеріалів, вона як магніт притягує до себе та міцно зв’язує воєдино співробітників, учнів, колег, які насправді по життю є її друзями і однодумцями, таким чином продовжуючи справу своїх видатних Вчителів, у першу чергу, професора Євгена Івановича Ведя.

У здобутку Галини Миколаївни — більше 500 наукових праць, 26 авторських свідоцтв і патентів, 13 монографій та понад 10-ти навчальних посібників. Вона має високий авторитет вченого та фахівця у вищих навчальних закладах, науково-дослідних інститутах, підприємствах та фірмах України та зарубіжжя.

Галина Шабанова щедро  ділиться своїми знаннями та досвідом зі своїми учнями та студентами — під її керівництвом  підготовлено 16 кандидатів та 3 доктора технічних наук, її студенти неодноразово перемагали у всеукраїнських та регіональних конкурсах у галузях «Технічні науки» і «Будівництво та цивільна інженерія».

За свої наукові досягнення та внесок у розвиток сучасного матеріалознавства Галина  Шабанова отримала Подяку від Міністерства освіти та науки України, а також від Харківського міського голови.

Ця тендітна, але внутрішньо дуже сильна та організована жінка, здається встигає і може все, її щирого серця вистачає на всіх. Галина Миколаївна виховала двох прекрасних синів, зараз опікується двома онуками та вже чотирма правнуками.

У цей чудовий зимовий день ректорат НТУ «ХПІ», колектив кафедри технології кераміки, вогнетривів, скла та емалей  Інституту хімічних технологій та інженерії, а також друзі і колеги щиро вітають Галину Шабанову  з Днем народження  та бажають міцного здоров’я, творчого натхнення та вдячних та успішних учнів!!!.