Видатному вченому-хімику ХПІ Георгію Лісачуку – 75 років!

13 грудня 2023 р. своє 75-річчя відзначає Заслужений діяч науки і техніки України, лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки, керівник Науково-дослідної частини НТУ «ХПІ», доктор технічних наук, професор кафедри технології кераміки, вогнетривів, скла та емалей Георгій Лісачук. Георгій Вікторович належить до когорти видатних вчених-хіміків України. Харківському Політеху він присвятив майже 60 років свого життя, наповненого спочатку студентськими успіхами, а потім – викладацькою роботою, науковими відкриттями та організаторськими досягненнями. Понад 40 років Георгій Лісачук очолює Науково-дослідну частину НТУ «ХПІ». Його люблять і поважають студенти та колеги за захопленість, високий професіоналізм, щедрість душі, порядність і доброзичливість.

Студентські роки ювіляра в харківському Політеху були яскравими та насиченими. Георгій Лісачук був лідером і в спорті (займався самбо та стрільбою), і в студентських будівельних загонах України, Чехословаччини, Німеччини і в агітбригадах. У 1979-1981 р.р. він працював заступником голови профспілкового комітету співробітників ХПІ, а після закінчення аспірантури – асистентом на кафедрі технології кераміки, вогнетривів, скла та емалей, де  успішно захистив кандидатську дисертацію. Докторська дисертація Георгія Лісачука  «Склокристалічні поліфункціональні покриття по кераміці з регульованими властивостями» стала революційною подією у функціональній кераміці.

Професор Лісачук є представником наукової школи «Техніка і технологія конструкційної кераміки, скла та емалей». Вона була заснована видатними вченими-хіміками ХПІ, академіками Є. І. Орловим, П. П. Будніковим та А. С. Бережним.  Продовжуючи наукові традиції попередників разом зі своїми колегами-вченими ХПІ Георгій Вікторович Лісачук створив ресурсозберігаючі технології глазурованої стінової кераміки на основі низькосортної сировини. Ця розробка була визнана у всьому світі, а економічний ефект від її застосування складає сотні тисяч доларів США. Наукові дослідження професора Георгія Лісачука присвячені також розробці конструкційних радіопрозорих і радіопоглинаючих матеріалів для забезпечення захисту електронних та біологічних об’єктів від електромагнітного випромінювання, створенню перспективних матеріалів для ракетно-космічної техніки. Розроблені ним нові керамічні матеріали надійно захищають будівлі та устаткування від електромагнітного випромінювання.

Професор Георгій Лісачук активно займається створенням і розвитком науково-дослідних та виробничих підрозділів університету, які виконують відповідні роботи згідно з урядовими постановами. Він сприяє налагодженню наукового і технічного співробітництва харківського Політеху з вітчизняними підприємствами, організаціями, науковими організаціями НАНУ, університетами країн близького та далекого зарубіжжя. Георгій Вікторович є ініціатором створення в ХПІ системи захисту та комерціалізації інтелектуальної власності. Георгій Лісачук є також  автором понад 350-ти наукових праць, серед яких 14 монографій та навчальних посібників, більш як 100 патентів на винаходи та авторських свідоцтв. Наукові розробки, виконані під його керівництвом, широко впроваджені в промисловість України.

Як педагог та викладач Георгій Вікторович Лісачук розробив нові курси лекцій з технічної кераміки, підготував десять кандидатів наук, з яких двоє – за програмою PhD. Сьогодні він є науковим керівником двох аспірантів за програмою PhD та науковим консультантом докторської дисертації. Професор Георгій Лісачук неодноразово проходив стажування у США та Німеччині, які сприяли його становленню та розвитку як вченого. Під його безпосереднім науковим керівництвом успішно виконуються дослідження, пов’язані з фундаментальними проблемами сучасного матеріалознавства.

За тривалу та сумлінну працю професор Георгій Лісачук нагороджений Почесною грамотою Харківської обласної адміністрації і обласної ради, Почесною грамотою Президії Національної академії наук України та колегії Міністерства освіти і науки України, Нагрудним знаком «За наукові досягнення» від МОН України, Почесною відзнакою Харківської обласної Ради «Слобожанська слава», Грамотою Верховної Ради України, Відзнакою НАН України «За наукові досягнення».

Ректорат, колективи Науково-дослідної частини, Навчально-наукового інституту хімічних технологій та інженерії, кафедри технології кераміки, вогнетривів, скла та емалей ХПІ від щирого серця вітають професора Георгія Лісачука з 75-річним ювілеєм!

Бажаємо Вам, шановний Георгію Вікторовичу, міцного здоров’я, натхнення, невичерпної енергії, нових наукових досягнень! Щастя, добробуту, усіляких земних щедрот і людських гараздів Вам і Вашим рідним!