Визначена трійка кращих стартапів ХПІ від CIG

Експерти  освітньо-стипендіальної програми CIG R&D LAB (CIG) відібрали учасників 7-го сезону від Харківського Політеху. Це відбулось на пітчингу, де аспіранти, студенти, молоді вчені  та викладачі  ХПІ презентували свої стартап-проєкти. Стипендіатами стали три команди із найкращими ідеями. Серед них: передова система виявлення мін; метод рекультивації ґрунтів, забруднених внаслідок військових дій важкими металами та радіонуклідами; високомобільна фотоелектрична система енергозабезпечення.  Відтепер команди, які потрапили у сезон, працюватимуть з фахівцями CIG до червня 2024р. , щоб реалізувати свої проєкти та почати їх комерціалізацію. Переможець отримає фінансування  свого стартапу. Слід зазначити, що в саме  в цьому навчальному році на конкурс CIG від ХПІ була подана  рекордна кількість стартапів 47 робіт.

Освітньо-стипендіальна програма CIG R&D Lab від Chernovetskyi Investment Group складається із трьох етапів: подання заявок; презентації  проєктів експертному журі та відбору команд-стипендіатів; визначення переможця. Загалом у 2023/2024 навчальному році у конкурсі брали участь 47 стартапів, що склало максимальну кількість за всі сезони програми CIG R&D LAB у ХПІ. Десять з них  були відібрані для участі у пітчингу. За словами членів журі, всі представлені проєкти виконані на високому рівні та актуальні при вирішенні складних сучасних науково-технічних завдань. Вони мають нові наукові рішення, об’єкти інтелектуальної власності, публікації у виданнях, а також впровадження у виробництво чи експериментальне випробування у реальному секторі економіки.

Відбір проходив в онлайн форматі, членами журі були представники ХПІ та Chernovetskyi Investment Group (CIG). Подивитися відбірковий пітч можна тут.

За підсумками другого етапу було визначено три цікаві та перспективні стартапи:

BrownC-Rec метод рекультивації ґрунтів, забруднених внаслідок військових дій важкими металами та радіонуклідами. Керівник команди: завідувач кафедри технології переробки нафти, газу та твердого палива Навчально-наукового інституту хімічних технологій та інженерії Денис Мірошниченко. До команди входять доцент кафедри Павло Карножицький та  студент Михайло Мірошниченко. Команда вже має дослідний зразок, патент, наукові статті та домовленості про співпрацю з провідними європейськими науковими центрами.

MineGuard передова система розпізнавання мін, що вирішує критично важливу проблему виявлення вибухових пристроїв на деокупованих територіях. Комплексна система обробляє дані з трьох джерел: тепловізора, звичайної фотокамери та феромагнітного детектора. Компоненти MineGuard контролюються штучним інтелектом, за допомогою моделі комп’ютерного зору, що зчитує дані з камер, та нейронної мережі, здатної розпізнавати сигнали від феромагнітометра. Керівники команди: завідувач кафедри математичного моделювання та інтелектуальних обчислень в інженерії Олексій Водка та доцент кафедри комп’ютерного моделювання процесів та систем Володимир Мєтєльов. До команди входять: аспірант кафедри комп’ютерного моделювання процесів та систем Павло Паламарчук; студенти кафедри комп’ютерного моделювання процесів та систем Марко Гімонов (TeamLead команди), Сергій Семиволос, Віктор Лазарєв; студенти кафедри математичного моделювання та інтелектуальних обчислень в інженерії Ілля Говоруха та Михайло Мироненко. Всі учасники  проєкту MineGuard навчаються та працюють в Навчально-науковому інституті комп’ютерного моделювання, прикладної фізики та математики НТУ «ХПІ».

Prominchik високомобільна фотоелектрична система енергозабезпечення в умовах надзвичайної ситуації. Проєкт реалізує інноваційний підхід, який вирішує важливу проблему автономного забезпечення електроенергією та гарячою водою в умовах бойових дій,  він   є мобільним, модульним, тихим та енергонезалежним. Система поєднує можливості генерації електричної та теплової енергії, автори запропонували  модульний принцип побудови, що дозволяє гнучко регулювати потужність під потреби конкретних споживачів. Керівник стартапу доцент кафедри мікро- та наноелектроніки Навчально-наукового інституту комп’ютерного моделювання, прикладної фізики та математики Михайло Кіріченко. До команди входять: студент кафедри мікро- та наноелектроніки Іван Федоров, а також студенти кафедри передачі електричної енергії Навчально-наукового інституту енергетики, електроніки та електромеханіки  Єва Макарова та Владислав Бережной.

Команди-розробники цих ідей протягом поточного навчального року удосконалюватимуть свої стартапи, отримуючи менторську та фінансову підтримку. Основне завдання стартаперів ХПІ — створити продукт та почати його комерціалізувати. Підсумком 7-го сезону програми CIG R&D LAB у ХПІ стане визначення команди-переможця, яка отримає фінансування для подальшого розвитку проєкту. Фінал програми відбудеться наприкінці навчального року.

Представник Харківського Політеху у команді журі програми — заступник директора Навчально-наукового інституту комп’ютерного моделювання, прикладної фізики та математики Антон Дроздов. Куратор програми від НТУ «ХПІ» завідувач Науково-дослідної частини ХПІ Руслан Кривобок.

Довідка:

Проєкт CIG R&D Lab реалізується у межах меморандуму між НТУ «ХПІ» та CIG, що підписаний у серпні 2018 року.

Chernovetskyi Investment Group (CIG) —  інвестиційна компанія, яка входить до числа найбільших венчурних інвесторів у Східній Європі, була заснована у 2012 році.

Докладніше: http://cig.vc/