Науковиця ХПІ увійшла до ТОП-10 найвидатніших жінок-дослідників України

Доцентка кафедри фізики Навчально-наукового інституту комп’ютерного моделювання, прикладної фізики та математики ХПІ  кандидатка фізико-математичних наук Ксенія Мінакова стала фіналісткою премії L’Oréal-UNESCO “Для жінок у науці” 2023.  Вона увійшла до ТОП-10 конкурсу,  в якому взяли участь представниці прекрасної статі, що  займаються дослідженнями в галузі STEM (наука, технології, інжиніринг та математика). Відбір проводився серед громадянок України віком від 18 -ти до 40-ка років, які мають науковий ступінь та публікації в міжнародних наукометричних базах Scopus або/та Web of Science.

Ксенія Мінакова, яка представляла Національний технічний університет “Харківський політехнічний інститут”, вразила журі L’Oréal-UNESCO “Для жінок у науці” 2023 своєю науковою активністю.  Вчена ХПІ має понад 50 статей, індексованих у Scopus та h-індекс —13, і вже зараз визнана експертом у своїй галузі. Ці досягнення дозволили Ксенії пройти важкий конкурс та потрапити  до ТОП-10 у рамках 5 -го сезону премії  L’Oréal-UNESCO.

Відзначимо, що  цю нагороду вручають з метою визнання досягнень видатних жінок-дослідників, а також підтримки жінок у науці. Відбір конкурсантів проводиться серед громадянок України віком від 18 -ти до 40-ка років, які мають науковий ступінь та публікації в міжнародних наукометричних базах Scopus або/та Web of Science. Фокус премії спрямований на представниць прекрасної статі, які займаються дослідженнями в галузі STEM (наука, технології, інжиніринг та математика).

Церемонія вручення престижної нагороди відбулася 7 грудня, де Ксенія Мінакова презентувала  НТУ «ХПІ»  та свою галузь.

 

Довідка:

В Україні конкурс L’Oréal-UNESCO “Для жінок у науці” проводиться вже 5 років поспіль. Його мета— відзначити найвидатніших жінок-дослідників, які роблять величезний внесок у розвиток науки в Україні. Премія розширює можливості жінок у науці та долає гендерні стереотипи, підтримує відзначення талановитих науковиць, а також заохочує обирати наукові професії.

Абревіатура STEM розшифровується як «Science, Technology, Engineering and Mathematics» — наука, технологія, інженерія та математика. Ці напрями є основою цієї методики освіти. При цьому ці дисципліни вивчаються не окремо, як зазвичай, а в комплексі. Велике значення має практичне застосування здобутих знань. Дитина не просто знайомиться з новими напрямами розвитку точних наук та інженерії, а навчається реалізовувати вивчене на практиці.