ХПІ організував унікальний STEM-чемпіонат для школярів

Команда Холодногірського району  ліцею № 18 (#18_Kittens)  виборола перше місце у фіналі  STEM-чемпіонату Харкова серед старшокласників з природничо-математичних наук. Підсумковий інтелектуальний батл  відбувся 23 грудня в бомбосховищі Харківського Політеху. Протягом місяця проходили відбіркові тури, у яких взяли участь 164 команди зі 140-ка харківських  ліцеїв. У фінал вийшло девять команд-переможниць. Конкурс проводився у вигляді Кахут вікторин за темами: хімія, фізика, математика, IT, історія Харкова. Питання були складені науковцями Харківського Політеху. STEM-чемпіонат, в якому взяли участь понад тисячі школярів , відбувся вперше в історії Харкова. Його організатори: НТУ «ХПІ» за підтримки Харківської міської ради. 

Фінальні змагання STEM-чемпіонату  Харкова серед старшокласників з природничо-математичних наук  об’єднали школярів 10-11 класів, вчителів, представників Харківської міської ради, науковців та викладачів Національного технічного університету «ХПІ».  Учасниками турніру стали команди- переможниці 9-ти районів Харкова:

  • Gorizont_168 (ХЛ № 168) – Індустріальний район;
  • Ерудіти ХЛ164 (ХЛ № 164) – Київський район;
  • ІМПУЛЬС161 (ХЛ № 161) – Немишлянський район;
  • 65_the_best (ХЛ № 65) – Новобаварський район;
  • Слава і успіх (ХЛ № 53) – Основ’янський район;
  • Trefa Squad156 (ХЛ № 156) – Салтівський район;
  • One for all (ХЛ № 82) – Слобідський район;
  • #18_Kittens (ХЛ № 18) – Холодногірський район;
  • «Кабанчики» 99 (ХЛ № 99) – Шевченківський район.

Перед початком конкурсу  вітальні слова учасникам сказали організатори STEM-чемпіонату: ректор НТУ «ХПІ» професор Євген Сокол,  заступник директора Департаменту освіти Харківської міської ради Валерій Шепель. Вони побажали гравцям вдачі та перемоги.

Конкурс  складався з 5-ти блоків завдань та проводився  у вигляді Кахут вікторин за темами: хімія, фізика, математика, IT,  історія Харкова. Питання для вікторин були  розроблені командою молодих вчених НТУ «ХПІ».  Ведучими від Харківського Політеху стали: професор кафедри органічного синтезу та фармацевтичних технологій, відповідальний секретар приймальної комісії Сергій Петров( ХІМІЯ); доцентка кафедри фізики, фіналістка премії L’Oréal-UNESCO “Для жінок у науці” 2023 року Ксенія Мінакова( ФІЗИКА); професор, директор Інституту комп’ютерного моделювання прикладної фізики та математики Олексій Ларін ( МАТЕМАТИКА), доцент кафедри програмної інженерії та інтелектуальних технологій управління Андрій Копп( IT). Спеціально для фіналу STEM-чемпіонату  був  складений п’ятий блок питань про Харків, ведучими якого стали депутати Харківської міської ради: Габріел Михайлов та Аліса Панова.

У перервах між конкурсами учасників інтелектуального турніру підтримував творчими виступами колектив Палацу студентів ХПІ – вокал-шоу бенд “Сузір’я”.

 

 

За підсумками STEM-чемпіонату  Харкова переможцем стала команда Холодногірського району #18_Kittens (ХЛ № 18), друге місце  – у ІМПУЛЬС161 (ХЛ № 161) Немишлянського району, третє виборола команда Слобідського району One for all (ХЛ № 82). Всі учасники отримали дипломи, а переможці- ще й цікаві подарунки: павербанки та пам’ятні книги про Харків. Крім того, 10 викладачів НТУ «ХПІ» – організаторів STEM-чемпіонату отримали Подяки міського голови. А лідери інтелектуального турніру команда #18_Kittens стали володарями Кубку переможця. Нагороди вручали: перший заступник Харківського міського голови Олександр Новак  і ректор НТУ «ХПІ» професор Євген Сокол.

Учасники і організатори інтелектуального турніру відзначили, що змагання стали  унікальною подією не лише для міста Харкова, а й для всієї України. Підтримка та популяризація предметів природничо-математичного спрямування та технічних спеціальностей, є надзвичайно важливою в сьогоденні,  хоча ці спеціальності на сьогодні не користуються популярністю в очах випускників та абітурієнтів. Адже саме за цим поколінням буде відродження української економіки та промисловості! Тож, впровадження гейміфікації, нарівні з популяризацією STEM-освіти та прокачуванням Soft skills є в числі найважливіших складових освітнього процесу.

Більше світлин- в альбомі Facebook Прес служба ХПІ.

 

 

Довідка:

STEM-чемпіонат Харкова з природничо-математичних наук серед учнів 10-11 класів відбувався у період з 22.11.2023 по 23.12.2023.  Участь у змаганні взяли 164 команди зі 140 ліцеїв. Відбірковий етап відбувся 30.11.2023. Півфінали проходили 02.12.2023, 09.12.2023 та 16.12.2023.  Загалом у чемпіонаті взяло  участь понад 1000 старшокласників Харкова.

Абревіатура STEM розшифровується як «Science, Technology, Engineering and Mathematics» — наука, технологія, інженерія та математика. Ці напрями є основою цієї методики освіти. При цьому ці дисципліни вивчаються не окремо, як зазвичай, а в комплексі. Велике значення має практичне застосування здобутих знань. Дитина не просто знайомиться з новими напрямами розвитку точних наук та інженерії, а навчається реалізовувати вивчене на практиці.

Кахут (Kahoot )  –ігрова навчальна платформа, що використовується у школах та інших навчальних закладах для гейміфікації навчального процесу та проведення різноманітних вікторин. Турнірна таблиця підбивається платформою автоматично після кожного питання, а наприкінці гри формує п’єдестал переможців.

Організатори STEM-чемпіонату з природничо-математичних наук: Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Департамент освіти Харківської міської ради та за підтримки Харківського міського голови Ігоря Терехова.