Німецький інвестор обговорив з науковцями ХПІ перспективи розвитку українських стартапів

Представники НТУ «ХПІ»: ректор професор Євген  Сокол, директор Інституту комп’ютерного моделювання, прикладної фізики та математики Олексій Ларін, членкиня команди стартап центру Spark Олена Гаращенко провели зустрічі та перемовини з  CEO компанії Gigahertz Venture з Німеччини інвестором Стефаном Шандерой.  Мова йшла про перспективи інвестування в українські стартапи та критерії їх відбору.

Так, на  офлайн бізнес-сніданоку за участю  Стефана Шандери  був присутній директор Навчально-наукового інституту комп’ютерного моделювання, прикладної фізики та математики (ННІ КМ) НТУ «ХПІ» Олексій Ларін та представники  команди стартап-центру SPARK НТУ «ХПІ» онлайн та оффлайн, зокрема Олена Гаращенко. На зустрічі обговорювалися перспективи інвестування в українські стартапи та критерії їх відбору.  Пан Шандера зазначив, що його компанія зацікавлена вкладати кошти в найкращі українські проєкти та налагоджувати співпрацю між стартапами України та Європейського Союзу. «До того ж,  компанія “Gigahertz Venture” шукає стартапи на стадіях pre-seed та seed в усіх перспективних галузях. ХПІ має дуже потужний інженерний потенціал, активну та цілеспрямовану адміністрацію, зокрема в особі ректора, і ми точно зможемо знайти точки дотику та розвинути цікаву кооперацію», –­зазначив інвестор. При цьому директор ННІ КМ НТУ «ХПІ» Олексій Ларін підкреслив, що для українських хардварних стартапів важливим є не тільки фінансування, але й  розширення нетворкінгу за межами України, на ринку Європи, світу.

Також відбулась зустріч Стефана Шандери  з ректором  НТУ «ХПІ»  професором Євгеном Соколом, який запропоновував інвестору  реалізувати системну співпрацю з міжнародними партнерами. За словами ректора, саме   вони представляють незалежний експертний розгляд студентських та академічних стартапів, що формуються та зростають на базі стартап-центру SHARK НТУ «ХПІ».  Це потрібно для того, щоб сформувати сталу систему відбору та подальшого залучення інвестицій у стартап проєкти викладачів та студентів  вишу. Пан Шандера погодився розглянути дорожню карту щодо механізму створення такої системи, яку запропонував ректор  Харківського Політеху.

Крім того,  під час зустрічі обговорювалися  ключові критерії відбору стартапів – наявність прототипу або доказу концепції, реєстрація компанії в Україні, а також можливість подвійного застосування продукту. Окремо обговорювали  питання створення “Академії янголів” у Харкові, освітньої програми для підготовки місцевих бізнес-янголів. Захід об’єднав представників харківських стартапів, ІТ-компаній та бізнес-інкубаторів.

Нагадаємо, що CEO компанії Gigahertz Venture  Стефан Шандера  відвідував НТУ «ХПІ» у жовтні 2023р.