Професору ХПІ Ярославу Пітаку – 70 років

27 грудня 2023 року своє 70-річчя відзначає академік Української технологічної академії, доктор технічних наук, завідувач кафедри технології вогнетривів, скла та емалей ХПІ, професор Ярослав Пітак. Ярослав Миколайович присвятив Харківському Політеху 45 років свого життя, пройшов шлях від асистента до завідувача кафедри. Колеги, студенти цінують та поважають ювіляра як педагога і вченого з великим досвідом роботи, творчим підходом до вирішення різноманітних завдань. Його позитивний настрій, щира усмішка та добрий гумор створюють у колективі кафедри по-справжньому родинну і теплу атмосферу.

Професор Ярослав Пітак є фундатором всесвітньовідомої наукової школи за напрямком «Фізико-хімічні основи будови багатокомпонентних оксидних систем», яка є основою підготовки інженерно-технічних кадрів та науковців вищої кваліфікації в Україні та за кордоном. Під його керівництвом було підготовлено 9-ть кандидатів технічних наук та понад 1000 висококваліфікованих фахівців. Він  – автор понад 450-ти наукових праць, 4-х навчальних посібників з грифом МОН України, 2-х монографій та десятків авторських свідоцтв і патентів. Він обраний членом двох спеціалізованих рад з захисту докторських дисертацій, членом редакційно-видавничої ради «НДІ вогнетривів ім. А. С. Бережного».

Колеги кажуть, що Ярослав Пітак є яскравим прикладом поєднання авторитетного вченого, талановитого організатора, висококваліфікованого та досвідченого педагога, відданого улюбленій справі та рідному університету. За свої науково-педагогічні здобутки він нагороджений Почесною грамотою та знаком «Відмінник освіти» Міністерства освіти і науки України.

Ректорат, колективи Навчально-наукового інституту хімічних технологій та інженерії, кафедри технології кераміки, вогнетривів, скла та емалей ХПІ, друзі і колеги щиро вітають професора Ярослава Пітака з 70-річчям! 

Бажаємо Вам, шановний Ярославе Миколайовичу, міцного здоров’я та нових наукових досягнень! Щастя, добробуту, невичерпної енергії, тепла та затишку у родинному колі!