Модернізатору української освіти професору ХПІ Олексію Горілому – 90 років

25 січня 2024 року відзначає своє 90-річчя професор кафедри програмної інженерії та інтелектуальних технологій управління ХПІ Олексій Горілий. У Харківському Політеху Олексія Васильовича цінують та поважають як блискучого вченого, талановитого педагога, людину найвищої освіченості та інтелекту. Майже все життя вченого тісно пов’язане з рідним ХПІ, де він навчався, працював, виховував не одно покоління висококваліфікованих спеціалістів. Близько п’ятдесяти років професор Олексій Горілий присвятив проблемам активізації пізнавальної діяльності студентів, проваджуючи  ділові ігри та ігрове проєктування, став засновником лабораторії вищої інженерної освіти в ХПІ.

Професор Олексій Горілий пройшов шлях від студента до професора кафедри програмної інженерії та інтелектуальних технологій управління ім. А. В. Дабагяна ХПІ. Як людина вишуканого інтелекту та творчих життєвих здібностей, Олексій Васильович продовжує користуватися  авторитетом серед викладачів та студентів університету. Він підготував не одне покоління інженерів, яких навчав не тільки майбутній професії, а й передавав їм свій величезний науковий та життєвий досвід.

Майже півстоліття професор Олексій Горілий займався проблемами активізації пізнавальної діяльності студентів на різних етапах їх навчання. Проявивши особистий ентузіазм і натхнення, сформував лабораторію вищої інженерної освіти, вивів на міждисциплінарний, міжфакультетський та міжвузівський рівні впровадження активних методів навчання. Ділові ігри, ігрове проєктування, як і інші форми колективної освіти – це саме ті технології, що модернізують освіту, дозволяють їй існувати навіть в найскладніші моменти історії, а також вирішити проблему мотивації студентів до навчання. Завдяки своїм високим духовним якостям Олексію Васильовичу вдалось створити школу однодумців не тільки в НТУ «ХПІ», а й в інших закладах освіти. Професор Олексій Горілий завжди залюбки ділився зі своїми колегами своїм багатим досвідом.

Олексій Васильович Горілий також є відомим в Україні нумізматом. Він неодноразово виставляв свої колекції в ХПІ, вражаючі всіх відвідувачів своєю обізнаністю в цій справі. Олексій Горілий зробив безцінний подарунок Харківській науковій бібліотеці ім. Короленка, презентувавши їй колекції давньогрецьких клейм, хрестів та оберегів, а Краєзнавчому музею в Старому Салтові передав 1665 артефактів.

Ректорат, колективи Навчально-наукового інституту комп’ютерних наук та інформаційних технологій, кафедри програмної інженерії та інтелектуальних технологій управління ім. А. В. Дабагяна ХПІ, друзі і колеги щиро вітають професора Олексія Горілого з 90-річчям!

Бажаємо  шановному Олексію Васильовичу, міцного здоров’я, творчого довголіття та наснаги! Щастя, добробуту та невичерпної енергії!