Метро “Політехнічна” в Харкові. Як підписати петицію?

Численний колектив Національного технічного університету «ХПІ» звертається  до громадськості Харкова, представників топонімічної комісії міста, мерії м. Харкова з пропозицією перейменувати станцію метро «Пушкінська» на «Політехнічну». Саме в цьому районі Харкова виник перший у Східній Україні технічний університет, тут зароджувалась технічна еліта міста, здобували освіту вчені, будівельники, промисловці, інженери, які сформували сьогоднішній вигляд Харкова. 

Справді, саме Харківський практичний технологічний інститут (зараз НТУ «ХПІ»), заснований у 1885 році, став фундатором промислового та економічного розвитку Харкова. Без нього не виникли б визитівки міста: ХТЗ, Турбоатом, Електроважмаш, ХЕМЗ і не  з’ явились би такі виші, як ХНУРЕ, ХАІ та  інші.

Крім того, без інженерної освіти складно було б уявити Харків: політехніки провели електрику, створили потужну енергосистему, збудували підприємства, розробили безліч технічних рішень. Так, будівництво метро у Харкові ініціювали вчені- політехніки. Крім того, більша частина випускників ХПІ сьогодні працює в інженерному складі АТ «Харківобленерго», який  в нинішніх скрутних воєнних умовах успішно відновлює електропостачання в районах Харківській області та  Харкова, що страждають від бомбардувань рф. “Українські енергетичні машини” (Турбоатом) – підприємство, яке створено «руками» інженерів-політехніків, сьогодні працює, забезпечуючи енергетичний фронт країни. Наші танкісти Інституту танкових військ НТУ «ХПІ» з 2014 року боронять країну на полі бою та ремонтують складну воєнну техніку. І сьогодні саме технічна освіта зможе допомогти відбудувати країну. Це внесок у майбутнє!

Щодо інших назв, запропонованих громадськістю… Ми  з великою пошаною ставимося до персони Ярослава Мудрого, але вона вже була увічнена у Харкові вулицею з такою назвою та університетом, що носить ім’я цієї історичної постаті. А станція метро «Європейська», гадаємо, найближчим часом має бути у Харкові. І це буде нова станція, збудована після нашої перемоги.

Запрошуємо вас підтримати нашу ініціативу та перейменувати станцію метро «Пушкінська» на станцію метро «Політехнічна», щоб відзначити внесок харківських політехніків в історію, сьогодення та, сподіваємось, велике  майбутнє Харкова.

25 лютого 2024 року на сайті Харківської міської ради була  зареєстрована петиція “Щодо перейменування станції метро “Пушкінська” на станцію метро “Політехнічна” чи “Політех”.

Підтримати ініціативу Харківського  Політеху  можна   за посиланням.

ЯК ПІДПИСАТИ ПЕТИЦІЮ?
📌Перейдіть за посиланням: https://petition.city.kharkov.ua/uk/8645.html
📌Увійдіть або зареєструйтеся, якщо ще не зареєстровані (при реєстрації на пошту прийде лист з посиланням для активації акаунту);
📌Оберіть перейменування на “Політехнічну”;
📌 Підпишіть!

 

 

До речі, станція метро «Політехнічна» вже пропонувалась проєктувальниками метрополітену, її можна побачити на схемі ліній Харківської підземки 1972 року, є й варіант назви станції «ХПІ» (  1967 рік) , щоправда російською мовою. Напевно, партійне керівництво СРСР не дало реалізуватися цій ініціативі.