Помер відомий український вчений професор ХПІ Олег Гриб

26 січня 2024 року пішов з життя видатний  науковець Лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки професор кафедри «Автоматизація та кібербезпека енергосистем» Навчально-наукового інституту енергетики, електроніки та електромеханіки НТУ «ХПІ» Олег Герасимович Гриб. Йому було 76 років. Вчитель із великої літери, Олег Герасимович, присвятив усе своє життя науці та викладанню, пройшовши усі сходинки педагогічного та наукового зростання від аспіранта до завідувача кафедри. Чисельний колектив Харківського Політеху висловлює щирі співчуття близьким та рідним Олега Герасимовича. Прощання з цією талановитою людиною  відбудеться у вівторок, 30 січня 2024р. об 11.00 у Харківському крематорії.

Про організаторський талант Олега Герасимовича Гриба, принциповість, альтруїзм та прогресивні ідеї яскраво свідчать його досягнення: Лауреат Державної премії України, доктор технічних наук, професор, автор майже 400 друкованих робіт (в тому числі 23 монографії, 30 патентів, 26 посібників та підручників), успішно захистив 9 докторів та 8 кандидатів наук. Коло наукових інтересів  Олега Герасимовича :  системи обліку та якість електричної енергії, моніторинг об’єктів електроенергетики безпілотними літальними апаратами. Професор Гриб викладав в НТУ «ХПІ» курси – Автоматизація обліку і контролю якості електричної енергії, Проблеми та перспективи розвитку електроенергетики та електромеханіки, Основи наукових досліджень.

Життєвий та творчий шлях Олега Герасимовича –  приклад успішного та талановитого вченого, високі моральні якості якого сформували авторитет і заслужену пошану серед керівництва, колег, аспірантів і студентів.

Прощання з професором Олегом Грибом  відбудеться у вівторок, 30 січня 2024 року об 11:00 у Харківському крематорії.

Світла пам’ять про Олега Герасимовича назавжди залишиться з нами!

Довідка:

Олег Герасимович Гриб — відомий вчений, Лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки 2013 року (за роботу «Автоматизована система обліку електричної енергії з контролем показників якості»), доктор технічних наук (1992), професор (1995), фахівець у галузі електроенергетики. Народився 20 липня 1947 у м. Харкові. В вересні 1962 року вступив до Харківського будівельного технікуму, який закінчив у грудні 1966 року. У 1967–1973 рр. Олег Герасимович навчався в Українському заочному політехнічному інституті МВ ССО СРСР у м. Харків.

З січня 1967 року по березень 1969 року О. Г. Гриб працював техніком в Українському державному проектному інституті «Важпромелектропроєкт» у місті Харкові. З березня 1969 року по жовтень 1973 року — лаборант, інженер в Харківському вищому інженерно-командному училищі. В листопаді 1973 року Олег Герасимович пішов на службу в армію, після закінчення в листопаді 1974 року О. Г. Гриб працював молодшим науковим співробітником у Харківському вищому інженерно-командному училищі. З грудня 1980 року він працював асистентом, старшим викладачем, доцентом кафедри електричних станцій та електропостачання в Українському заочному політехнічному інституті (м. Харків).

В липні 1992 року Олег Герасимович перейшов працювати професором, завідувачем кафедри «Електропостачання міст» Харківської національної академії міського господарства. У травні 2010 року став завідувачем відділу Північно-Східного наукового центру НАН і МОН України у місті Харкові, де пропрацював всього 2 місяці.

З 2010 р.  по 2021 р. Олег Герасимович займав посаду завідувача кафедри автоматизації та кібербезпеки енергосистем НТУ «ХПІ». Основні напрямки наукових досліджень – контроль та підвищення якості електроенергії. Вагомими здобутками діяльності Олега Герасимовича є розробка приладів, які застосовуються у Національному науковому центрі «Інститут метрології», державному підприємстві НЕК «Укренерго».

До сьогодні академік Технологічної академії наук України професор Гриб О. Г. займався розробкою методики обліку електричної енергії та її якості (визначення відповідальності за погіршення якості електричної енергії між постачальником і споживачем). О. Г. Гриб співпрацює по електроенергетичній тематиці з ДП НЕК «Укренерго», МОН України та Міністерством енергетики та вугільної промисловості України. Олег Герасимович багато сил вкладав у підготовку висококваліфікованих спеціалістів та науковців. Він був членом двох спеціалізованих вчених рад по захисту докторських та кандидатських дисертацій в НТУ «ХПІ».