Відомому вченому-економісту ХПІ Олександру Гаврисю – 75 років

23 лютого 2024 р. відзначає своє 75-річчя професор кафедри підприємництва, торгівлі і логістики ХПІ вчений-економіст Олександр Гаврись. Олександр Миколайович – випускник Харківського Політеху, закінчив в рідному університеті аспірантуру та захистив кандидатську дисертацію. Науковець та педагог присвятив ХПІ понад 40 років свого життя, пройшов шлях від асистента кафедри до декана. Колеги, студенти цінують та поважають Олександра Миколайовича як прекрасну людину, неординарну особистість, талановитого керівника та справжнього лідера.

Після успішного закінчення Харківського Політеху у 1972 році Олександр Гаврись чотири роки працював у Науково-дослідному інституті заводу «Електроважмаш» спочатку молодшим науковим співробітником, а згодом – старшим науковим співробітником і провідним конструктором. Він займався покращенням комутаційних, електромагнітних, теплових характеристик тепловозних електродвигунів, підвищенням їх економічності та якості. Після закінчення аспірантури ХПІ у 1979 році захистив кандидатську дисертацію, присвячену підвищенню економічної ефективності та якості електротехнічних виробів.

Професор Олександр Гаврись проводив лекційні та практичні заняття для майбутніх висококваліфікованих інженерів, економістів і менеджерів, керував підготовкою бакалаврів, спеціалістів та магістрів. З 2003-го по 2018-й роки Олександр Миколайович був деканом факультету бізнесу і фінансів ХПІ. За цей час тут було відкрито і одержано ліцензії на три бакалаврські, дві магістерські спеціальності та відповідні освітні програми. За ініціативою та участю професора Олександра Гаврися з 2005 року на факультеті почалася підготовка майбутніх українських та іноземних спеціалістів повністю англійською мовою. Це дало можливість деяким студентам факультету продовжити навчання в США, Великій Британії тощо. Крім того, Олександр Миколайович стимулював вивчення студентами і німецької мови, що дозволило їм вигравати конкурси за програмою служби академічних обмінів DAAD на навчання у кращих університетах Німеччині.

Олександр Миколайович Гаврись відзначився, як  відповідальний виконавець наукових робіт, у тому числі спільно з Міністерством електротехнічної промисловості, промисловими підприємствами і науковими організаціями. Вчений керував держбюджетною («Удосконалення економічної оцінки енергозбереження») та госпдоговірною («Вибір оптимальної системи теплопостачання із використанням економіко-математичного моделювання») науково-дослідними роботами. Результати досліджень стали підґрунтям для підготовки двох монографій. Крім того, професор ХПІ  є автором понад 200-т науково-методичних робіт, у тому числі 8-и монографій та 6-и підручників і навчальних посібників. Він підготував п’ятьох кандидатів економічних наук, чотири з яких працюють в НТУ «ХПІ». Зараз професор Олександр  Гаврись займається актуальними проблемами об’єктивної оцінки вартості земель та процесів організації їх приватизації.

За сумлінну працю  Олександр Миколайович Гаврись відзначений Подяками від голови Харківської обласної державної адміністрації, ректора НТУ «ХПІ» тощо.

Ректорат, колективи Навчально-наукового інституту економіки, менеджменту і міжнародного бізнесу, кафедри підприємництва, торгівлі і логістики ХПІ, друзі і колеги щиро вітають професора Олександра Гаврися з 75-річчям!

Бажаємо Вам, шановний Олександре Миколайовичу, міцного здоров’я та нових наукових досягнень! Миру та злагоди, довголіття і творчої наснаги!