На допомогу військовим: Вчені ХПІ провели майстер-клас з екопакування

Однією з актуальних проблем військового часу є забезпечення якості продуктів харчування для армії та громадянського населення в умовах неналежного зберігання. І науковці НТУ «ХПІ» працюють над цим. У рамках  спільного проєкту кафедри загальної фармації  Харківського Політеху і Університету Кардіффа( Великобрітанія) було проведено майстер-клас з виготовлення екопакування на основі продуктів бджолництва (обгортки з бджолиним воском). У  заході взяли участь волонтери , а також викладачі і студенти ХПІ.

Керівниками проєкту з боку ХПІ стали  вчені кафедри загальної фармації Навчально-наукового медичного інституту НТУ «ХПІ»: завідувач кафедри Ігор Грубник та доцентка Юлія Юдіна. За їх словами, обгортки з бджолиним воском використовували з давніх часів для подовження терміну зберігання продуктів харчування. «Ми удосконалили цю технологію та адаптували до сучасних вимог, і зараз працюємо над підвищенням її антибактеріальних властивостей.  Наша упаковка виготовлена з екологічно чистих натуральних продуктів, багаторазового використання і може служити до року. Вона біологічно розкладається і не впливає на навколишнє середовище, на відміну від пластику. Крім того її можна зробити самостійно з матеріалів, які є у будь-якому домогосподарстві», –підкреслили вчені ХПІ.

Користь такої розробки відзначили і волонтери: «Ми намагаємось формувати збалансовані харчові комплекти для військових та громадянських з урахуванням всіх потреб, але все одно досить багато псується під впливом природних умов. Представлена розробка може бути дуже корисною, особливо для тих, хто знаходиться близько до передовій, де відсутні будь які умови нормального зберігання продуктів», –зазначила волонтерка Вікторія Кравченко.

Як зробити таку упаковку самостійно– дивіться у відео: https://youtu.be/Zn4gyuzPJ-k?si=R4fLFR8iKp0Z828B

 

Довідка:

Проєкт «Просування розробки екологічно чистої упаковки на основі екологічно чистих матеріалів для зменшення псування їжі та пластикових відходів»( Advancing the development of ecofriendly packaging based on sustainability materials to reduce food spoilage and plastic waste) реалізує кафедра загальної фармації НТУ «ХПІ» спільно з Університетом Кардіффа (Великобрітанія).