Пішов з життя професор кафедри передачі електричної енергії ХПІ Ігор Барбашов

З глибоким сумом сповіщаємо, що на 77-му році  життя помер професор кафедри передачі електричної енергії Навчально-наукового інституту енергетики, електроніки та електромеханіки НТУ «ХПІ»  Ігор Володимирович Барбашов. Понад півстоліття Ігор Барбашов пропрацював на  кафедрі електричної енергії, де захистив дисертацію і став лектором провідного курсу «Електричні системи та мережі». Прощання з Ігорем Володимировичем відбудеться 5-го березня 2024-го року в храмі 13-го  кладовища об 11:00.

Колеги згадують, що в 70-80-ті роки минулого тисячоліття кафедра передачі електричної енергії ХПІ, крім високовольтної зали, мала ще й польову лабораторію, де аспірант Барбашов вивчав перенапруги і заземлення. Його науковим керівником  був видатний вчений ХПІ Віктор Іванович Гуль.  У квітні 1988 року Ігор  Барбашов захистив дисертацію «Заземлюючі пристрої підстанції обмеженої площі».  Першими заняттями молодого викладача були лабораторні роботи з курсу «Електричні системи та мережі». Згодом Барбашов становиться лектором низки дисциплін: «Основи наукових досліджень», «Розподільчі мережі», «Електричні системи та мережі», «Заземлення».

Студенти запам’ятали його оригінальну форму представлення розрахунків замкнутих електричних мереж. Курсовий проєкт складався з кількох десятків сторінок таблиць, схем, пояснень, які Ігор Володимирович самостійно перевіряв попри витрати часу. Його методичні вказівки та підручники стали великим надбанням кафедри передачі електричної енергії НТУ «ХПІ».

Колеги кажуть: «Золотої душі чоловік. Чуйний, добрий, скромний, вимогливий, з особливим почуттям гумору. Взірець для молодих». Таким він залишиться в нашій пам’яті! Ректорат,  колектив кафедри передачі електричної енергії висловлюють щирі співчуття близьким та рідним Ігоря Володимировича.