ХПІ приєднався до Науково-освітньої платформи 3SI

Чотири провідних українських  заклада вищої освіти, серед яких Національний технічний університет «ХПІ», підписали Меморандум про створення Науково-освітньої платформи «Ініціатива трьох морів – Україна». Захід відбувся в Посольстві Польської Республіки в Україні ( Київ). Передбачається, що співпраця у реалізації  договору сприятиме активізації науково-дослідних робіт, стартап-руху, а також залученню інших університетів, науково-дослідних інститутів, бізнес-структур тощо. У такий спосіб будуть створені додаткові передумови для прискореної інтеграції України до Європейського Союзу.

Меморандум про співробітництво в науково-освітній діяльності «3SI» визначає партнерами чотири заклади вищої освіти України: Київський національний університет імені Тараса Шевченка (ректор Володимир Бугров); Національний університет «Львівська політехніка» (ректор Юрій Бобало); Національний університет «Одеська морська академія» (ректор Михайло Міюсов); Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» (ректор Євген Сокол). Стороною Меморандуму виступила також Громадська платформа «Ініціатива трьох морів – Україна» (президент Андрій Смородін).  Через створення і розвиток Науково-освітньої платформи «Ініціатива трьох морів – Україна» українська наукова школа отримає можливість інтегруватися до міждержавної «3SI» (Three Seas Initiative). Мета об’єднання –активізація науково-дослідних робіт, стартап-руху, а також залучення інших закладів вищої освіти, науково-дослідних інститутів, бізнес-структур тощо. У такий спосіб будуть створені додаткові передумови для прискореної інтеграції України до Європейського Союзу, а стратегічна роль «3SI» у світових глобалізаційних процесах підвищиться завдяки співпраці з Україною.

У своєму виступі ректор НТУ «ХПІ» професор Євген Сокол розказав про успішну реалізацію програми подвійних дипломів DSG:2. Цей проєкт реалізується з 2022 року Національним технічним університетом «Харківський політехнічний інститут» та Магдебурзьким університетом ім. Отто-фон-Геріке (OVGU) (Німеччина). Програма дозволяє українським абітурієнтам, які у статусі біженців перебувають у Німеччині, одночасно вступити до НТУ «ХПІ» та OVGU, а після гарного навчання отримати два дипломи: українського та німецького університетів-партнерів. Євген Сокол відзначив, що сьогодні Харківський Політех – єдиний український університет, який пропонує абітурієнтам вступити на 1-й курс бакалаврату на спеціальності, які узгоджені спільною програмою з OVGU. За словами ректора  Євгена Сокола, ХПІ  є що запропонувати Науково-освітній платформі «Ініціатива трьох морів – Україна» у галузі енергетики, залізничного транспорту, питаннях електромагнітної сумісності, грозозахисту тощо.

На заклик підтримати це об’єднання вже відгукнулися 15 українських університетів. Про це повідомив Генеральний директор директорату розвитку науки Міністерства освіти і науки України Григорій Мозолевич. Він уточнив, що серед ідей і проєктів від ЗВО – актуальні питання, які, окрім безпекових, постають зараз перед Україною, тобто йдеться про прискорення економіки. «З іншого боку, за умов нинішньої складної демографічної ситуації важливим моментом буде створення можливостей для українських вчених працювати над міжнародними проєктами, залишаючись в Україні», – зауважив Григорій Мозолевич.

Президент Громадської платформи «Ініціатива трьох морів – Україна» Андрій Смородін вбачає шлях до реальної євроінтеграції України через науку: «Ми хочемо принаймні на рівні освіти та науки бути лідерами в «3SI».

Майданчик для підписання Меморандуму про створення Науково-освітньої платформи «Ініціатива трьох морів – Україна» надало Посольство Польської Республіки, яка в «3SI» виступає державою-локомотивом. Участь у міжнародному заході взяли представники Латвії та Литви – країн-членів «Ініціативи трьох морів». До обговорення долучилися представники Офісу Президента України, Кабінету Міністрів України, а також народні депутати України, науковці, галузеві та міжнародні експерти, бізнесмени. Науково-освітня платформа буде презентована на черговому саміті «3SI» та бізнес-форумі, що відбудуться у Вільнюсі 11 квітня 2024 року.

 

Довідка:

«Ініціатива трьох морів» (Three Seas Initiative  –3SI) – міжнародна економічна та інфраструктурна ініціатива, що об’єднує 13 країн Європейського Союзу, розташованих поблизу Балтійського, Чорного й Адріатичного морів. Наприкінці 2023 року Україна стала асоційованим членом «Ініціативи трьох морів». У рамках Ініціативи країни-члени підтримали зусилля України щодо її приєднання до ЄС.

За матеріалами:  https://knu.ua/news/13146

Світлини: Центр комунікацій КНУ ім.Т.Шевченка