Професору ХПІ Олександру Пермякову – 60 років

8 квітня 2024 р. відзначає своє 60-річчя завідувач кафедри технології машинобудування та металорізальних верстатів ХПІ професор Олександр Пермяков. Олександр Анатолійович є відомим в Україні і за її межами вченим та фахівцем у галузі технології машинобудування та металорізального обладнання. Науковець присвятив рідному Харківському Політеху майже 40 років свого життя, пройшов шлях від стажера-дослідника до завідувача кафедри заступника голови Вченої ради НТУ «ХПІ» дійсного члена Академії інженерних наук України та Асоціації технологів-машинобудівників України. Колеги, студенти цінують та поважають Олександра Анатолійовича як відомого вченого, досвідченого педагога та мудрого керівника.

Становлення Олександра Пермякова як майбутнього інженера і науковця почалося з його вступу на машинобудівний факультет ХПІ у 1981 році. Після закінчення інституту працював стажером-дослідником, асистентом, старшим викладачем, доцентом, професором на кафедрі технології машинобудування та металорізальних верстатів, яку у 2017 році і очолив. Основним напрямом наукових досліджень професора ХПІ Олександра Пермякова є розробка технологічних основ створення та компонетики агрегатованих технологічних систем механічної обробки.  Він також відомий як досвідчений педагог, який створив методику викладання сучасних курсів навчальних дисциплін, бере активну участь в організації науково-технічної співпраці з підприємствами та установами Харківського регіону.

Олександр Анатолійович є членом науково-методичної комісії Міністерства освіти і науки України з розробки стандартів вищої освіти зі спеціальності «Прикладна механіка», він неодноразово призначався головою експертних рад з акредитації навчальних закладів.  Він також є автором понад 160 наукових та навчально-методичних робіт, в тому числі навчальних посібників із грифом МОН України, монографії, патентів України, був обраний членом редакційних колегій низки вітчизняних фахових видань.

«За вагомий особистий внесок у розвиток національної освіти і науки, підготовку висококваліфікованих фахівців, багаторічну сумлінну працю та високий професіоналізм» професор Олександр Пермяков нагороджений медаллю «За працю і звитягу», відзначений грамотою Верховної Ради України.

Ректорат, колективи Навчально-наукового інституту механічної інженерії і транспорту, кафедри технології машинобудування та металорізальних верстатів ХПІ, друзі і колеги щиро вітають професора Олександра Пермякова із 60-річчям!

Бажаємо Вам, шановний Олександре Анатолійовичу, міцного здоров’я, творчого натхнення та нових наукових досягнень! Миру та злагоди, довголіття і добробуту!