Почесний громадянин Харкова Леонід Товажнянський –12 фактів в підтримку метро «Політехнічна»

Почесний громадянин Харкова, член-кореспондент Національної академії наук України, Заслужений діяч науки і техніки України, лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки, доктор технічних наук, Почесний ректор НТУ «ХПІ», голова Вченої ради університету, професор Леонід Леонідович Товажнянський  звертається до харків’ян та мерії Харкова з проханням підтримати перейменування станції метро «Пушкінська»  на «Політехнічна». За його словами, слід віддати шану потужному університету, який сформував інфраструктуру Харкова і наступного року буде святкувати своє 140-річчя.

Долучайтесь до голосування за посиланням: https://docs.google.com/…/1FAIpQLSfTglp1lOjRKe…/viewform

 1. НТУ «ХПІ»- містоутворюючий заклад вищої освіти, побудований у 1885 році на пустирі.  Попри це, він швидко став центром розвитку Харківської громади. Відповідно, довкола нього активно розпочалася забудова міста. І сьогодні вулиці, що оточують Політех, є центральними вулицями Харкова – його діловим та культурним центром.

2. Випускники Харківського Політеху сприяли розвитку промисловості, науки, освіти та культури Харкова. За своє існування ХТІ- ХПІ- НТУ «ХПІ» підготував понад 220 000 випускників, 14 % з яких успішно працюють в ста державах світу.

3. Так, на 24-х провідних підприємствах світу випускники ХПІ обіймають керівні посади. Це і директори ( 33 особи), генеральні конструктори ( 30 осіб), головні інженери (25). Серед них: Герої України- 7 осіб, лауреати Державної премії України- 42 особи, Заслужені діячі промисловості та науки- 25 осіб, Академіки НАН України- 5 осіб, члени-кореспонденти НАН України- 5 осіб.

4. П’ять випускників ХПІ в різні роки були керівниками міста Харків: Олександр Костянтинович Погорілко; Олександр Олександрович Булгаков; Георгій Юхімович Власенко; Володимир Володимирович Обревко, Анатолій Сергійович Резніченко.

5. Мер Харкова і викладач Харківського Політеху Олександр Погорелко разом з професором ХПІ Павлом Копняєвим брали участь у будівництві першої в Харкові електростанції, освітленні вулиць і запуску трамвайної лінії.

6. Випускники ХПІ: перший заступник Кабінету Міністрів України Микола Олександрович Соболь і голова виконавчого комітету Харківської міської ради Георгій Юхимович Власенко були ініціаторами будівництва метрополітену в Харкові.

7.  Сьогодні в Харківському метрополітені працюють чимало випускників ХПІ. Серед них –головний інженер підприємства Ігор Григорович Демʼяненко, який разом з 34-ма іншими випускниками університету очолює технічну команду метрополітену  та відповідає за безпеку перевезень пасажирів.

8. ХПІ став фундатором промислового та економічного розвитку Харкова. Без нього не виникли б візитівки міста: ХТЗ, Турбоатом, Електроважмаш, ХЕМЗ і не  з’ явились би такі виші, як ХНУРЕ, ХАІ, Інженерно-будівельний тощо.

9. Серед випускників НТУ «ХПІ» : 7 Героїв України та 22 депутати Верховної Ради, у тому числі О.А. Жданов, А.А. Коваленко та В.М. Лукьяненко.

10. 9 випускників ХПІ є Почесними громадянами Харкова.

11. Перший ректор НТУ «ХПІ» Віктор Львович Кирпичов після завершення роботи в Харкові відкрив у Києві новий Політехнічний інститут. Місто Київ, дякуючи за це, надало назву найближчої станції метро «Політехнічний інститут».

12.  Основні будівлі НТУ «ХПІ» розташовані біля метро «Пушкінська» ( Навчальний кампус–16 гектарів, Студмістечко «Гігант»– 4,5 га, Спорткомплекс – 5,7 га). Це дає важливі підстави для надання станції метро «Пушкінська» назви «Політехнічна».

У 2025 році Національний технічний університет «ХПІ» святкуватиме своє 140-річчя, а Харківський метрополітен – 50-річний ювілей. Було б великою пошаною та вдячністю від міста Харкова перейменувати метро «Пушкінська» на «Політехнічна». 

З глибокою повагою до харків’ян                 Почесний громадянин Харкова Леонід Товажнянський 

Долучайтесь до голосування за  «Політехнічну» : https://docs.google.com/…/1FAIpQLSfTglp1lOjRKe…/viewform