Розроблено україно-італійський проєкт відновлення спорткомплексу ХПІ

Проєкт відновлення спорткомплексу Харківського Політеху увійшов до книги «Дизайн заради миру». Його авторами стали відома українська дизайнерка Ірина Орехва та спеціалісти італійської фірми «Di Girolamo Engineering» під керівництвом Надії Перуджі. Так, була розроблена 3D модель споруди, яка  включає дизайн спортивної арени, басейну та прилеглої території Палацу спорту ХПІ. Крім того, передбачені реконструкція спортивних майданчиків, зонування місць для спортивних тренувань, навчання та відпочинку. Проєкт  стартував під час роботи в Харківському Політеху спеціалізованого майстер-класу, організованого платформою «Design for Peace».  Нагадаємо, що Палац спорту НТУ «ХПІ» постраждав внаслідок ракетного обстрілу рф  в ніч на 24 червня 2022 року, були повністю зруйновані ігрова зала та манеж.

Наслідки руйнування спортивного комплексу НТУ «ХПІ» через ворожу атаку рф в ніч на 24 червня 2022 року не залишили байдужими не тільки харківських політехніків, спортивну спільноту України, а й непересічних громадян багатьох країн світу. Відома українська дизайнерка Ірина Орехва та фахівці італійської фірми «Di Girolamo Engineering» під керівництвом Надії Перуджі (Nadia Peruggi) розробили дізайн проєкт, який дозволить відновити спорткомплекс ХПІ. Робота над ним почалася під час проведення в Харківському Політеху спеціалізованого майстер-класу, організованого платформою «Design for Peace».Так, була розроблена 3D модель спорткомплексу, яка включає дизайн спортивної арени, басейну та прилеглої території Палацу спорту ХПІ.  Крім того, передбачені реконструкція спортивних майданчиків, зонування місць для спортивних тренувань, навчання та відпочинку.

Реалізація благодійного проєкту «Design for Peace» відбулася при підтримці уряду Італії. Це стало яскравим прикладом допомоги архітекторам-професіоналам з України, які вимушені були виїхати в інші країни під час війни. Національна рада архітекторів, проектувальників, ландшафтних дизайнерів Італії та орден архітекторів PPC Риму, Рада Міністрів організували та профінансували для біженців навчальний семінар та п’ять майстер-класів, які тривали вісім місяців в різних студіях. Кожен семінар фокусувався лише на одному типі громадської будівлі, обраної посольством України в Італії як найбільш постраждалої. Реконструкція зруйнованої інфраструктури почнеться після війни.

Дизайн-проєкт відновлення спорткомплексу ХПІ увійшов до книги «Дизайн заради миру», де також представлені варіанти нового бачення  факультету економіки ХНУ ім.В.Н. Каразіна, ХНПУ ім.Г.С.Сковороди, зруйнованих будівель Миколаєва та Коростеня.

Довідка:

Спорткомплекс «Політех» було збудовано у 1985–1991 роках (загальна площа 8602 кв. м.). Це єдина спортивна споруда України, яка відзначена Державною премією в галузі архітектури, має статус «База олімпійської підготовки збірних команд України». Тут тренувалися збірні України з баскетболу, бадмінтону, легкої атлетики та інших видів спорту, відвідували заняття студенти спеціальності «Фізична культура та спорт», навчалися чемпіони світу та Європи, призери Олімпійських ігор, відбувалися численні спортивно-масові та фізкультурно-оздоровчі заходи: спартакіади, конкурси та змагання міжнародного рівня, а також Дні відкритих дверей. Унікальна будова в центрі Харкова збирала навколо себе всіх закоханих у рух, спорт та розвиток.

В ніч на 24 червня 2022 року спорткомплекс «Політех» був розбитий ракетним обстрілом рф. Основний удар припав на легкоатлетичний манеж та ігровий зал. Від вибухової хвилі постраждали басейн та всі приміщення спорткомплексу: вікна, двері, стіни. Попри значні руйнування та нестачу грошей, політехніки, випускники та їхні друзі, спортсмени об’єдналися: розбирали завали, виносили скло, сміття, складали цеглу. Через деякий час розпочалися відновлювальні та ремонтні роботи. 1 червня 2023 року ХПІ відкрив оновлений басейн у спорткомплексі та частину споруди, яка не так постраждала від ракетних ударів було виконано капітальний ремонт корпусу кафедри фізичного виховання, який   відгородили стіною від пошкоджених легкоатлетичного манежу та ігрового залу.

Книга «Дизайн заради миру» була надрукована завдяки підтримці Національної ради архітекторів, проектувальників, ландшафтних дизайнерів Італії та ордену архітекторів PPC Риму і провінції. У виданні розміщені архітектурні проєкти відбудови громадської інфраструктури України.