Аспіранти ХПІ розповіли про інтеграцію України до європейської наукової спільноти

У Харківському Політеху відбулася щорічна Міжнародна конференція аспірантів «Інноваційна модель дослідницьких проєктів, спрямованих на інтеграцію України до європейського наукового простору». Учасники форуму обговорили актуальні питання у галузі знань з економіки, штучного інтелекту, соціології, енергетики тощо. Особливу увагу було приділено проблемам покращення стану та розвитку України в сучасних умовах. Спікерами конференції виступили вчені України та Великої Британії. Захід, який відбувся в онлайн форматі на платформі Teams, об’єднав понад 120 аспірантів.

НТУ «ХПІ»  провів щорічну Міжнародну конференцію аспірантів «Інноваційна модель дослідницьких проєктів, спрямованих на інтеграцію України до європейського наукового простору». Її організатором виступила кафедра міжкультурної комунікації та іноземної мови Навчально-наукового інституту міжнародної освіти ХПІ. Попри ворожі обстріли багатьох регіонів України, відсутність Інтернету та світла, до конференції змогли приєднатися більшість її учасників. Виступи аспірантів були яскравими та цікавими, висвітлювали актуальні питання покращення стану та розвитку різних індустрій України в сучасних умовах.

Учасників форуму привітала завідувачка кафедри, докторка психологічних наук, професорка Тетяна Сергеєва. Зі своєю доповіддю виступив член організаційного комітету конференції, професор Бакінгемширського нового університету (Велика Британія) Дорін Фестеу. Він розповів про сучасну освіту і новітні технології Великої Британії та Північної Ірландії, використання англійської в освітньому процесі та науковому житті аспірантів, які не є носіями цієї мови.

Відзначимо, що шість найкращих доповідей учасників конференції будуть безкоштовно надруковані у журналі «Енергозбереження. Енергетика. Енергоаудит». Про це під час свого виступу повідомив почесний гість форуму – редактор цього наукового фахового видання, президент Всеукраїнської асоціації «Вчені за інноваційний розвиток України», професор кафедри економіки бізнесу і міжнародних економічних відносин ХПІ Сергій Мехович.

У конференції «Інноваційна модель дослідницьких проєктів, спрямованих на інтеграцію України до європейського наукового простору» взяли участь понад 120 аспірантів, які вивчають курс «Іноземна мова для комунікації у науково-педагогічному середовищі» на кафедрі міжкультурної комунікації та іноземної мови ХПІ. Теми їх доповідей були присвячені різним галузям знань з економіки, штучного інтелекту, соціології, енергетики тощо.

Як зазначили організатори форуму, захід продемонстрував міцний науковий потенціал аспірантів НТУ «ХПІ», а кафедра міжкультурної комунікації та іноземної мови буде і надалі допомагати їм опановувати англійську мову. Майбутні вчені Харківського Політеху вже в перший рік навчання мають можливість отримати досвід участі у міжнародній конференції, зробити доповідь і презентацію англійською за міжнародними стандартами, надрукувати свої наукові есе і статті у збірнику матеріалів форуму та у фаховому журналі. Тож навчання іноземній мові – це розвиток мовної компетенції і критичного мислення, наукового узагальнення та самопрезентації.

 

Довідка:

Кафедру міжкультурної комунікації та іноземної мови було відкрито в ХПІ у 2004 році. Тут навчаються майбутні економісти, менеджери, фахівці у галузі ІТ технологій тощо.