Стартапи ХПІ здобули «золото» та «срібло» Всеукраїнського фестивалю інновацій

У Харківському Політеху відбувся Фінал унікальної події для Харкова Всеукраїнського фестивалю інновацій. На ньому змагалися найкращі 18 проєктів зі Львова, Рівного, Кам’янець-Подільського, Херсона, Києва, Запоріжжя, Харкова, а також Китаю та Нідерландів.  Переможцями стали вісім стартапів, які представили: Національний технічний університет «ХПІ», Національний аерокосмічний університет «ХАІ», Херсонський державний університет, Харківський національний університет ім. В. Н. Каразіна,  Apixmed LLC (Нідерланди). Харківські політехніки зі стартапами K-PILOT та  MineGuard здобули перше та друге міста фестивалю інновацій, а також отримали перемогу серед іноземних проєктів і від спонсорів. Захід відкрив ректор НТУ «ХПІ» Євген Сокол, Міністр стратегічної промисловості України Олександр Камишін та заступниця міністра стратегічної промисловості Ганна Гвоздяр.  Організатори фестивалю:  стартап-центр «SPARK» НТУ «ХПІ» разом з МОН України та Українським фондом стартапів. Захід відбувся офлайн  та онлайн в бомбосховищі  Харківського Політеху.

Урочисте відкриття Фіналу Всеукраїнського фестивалю інновацій відбулося за участі ректора НТУ «ХПІ» професора Євгена Сокола,  який представив «Сталу інноваційну екосистему Харківського Політеху». Він підкреслив, що кожен крок в розвитку інноваційної діяльності є перемогою.

«Це дуже важлива подія не тільки для ХПІ, а і для всієї держави. Попри війну, талановита молодь України активно залучається до розбудови нашої країни. Приємно бачити, що до фестивалю, який спочатку був започаткований як всеукраїнський, приєдналися представники Нідерландів та Китаю. Перший фестиваль виявився вдалим і успішним і став унікальною можливістю для студентів та викладачів розвивати свою інноваційну, наукову та підприємницьку діяльність», – сказав Євген Сокол. Він також відзначив професіоналізм та злагодженість роботи експертів, які провели ретельну перевірку і дали об’єктивну оцінку всіх стартапів.

Крім того, учасників заходу привітав Міністр стратегічної промисловості України Олександр Миколайович Камишін та заступниця міністра стратегічної промисловості пані Ганна Гвоздяр.

За підсумками Всеукраїнського фестивалю інновацій, переможцями стали вісім стартап-проєктів. Серед них:

  • 1 місце — стартап «K-PILOT», автор Єгор Чуканов (проєкт активно співпрацює з провідними виробниками дронів, які зацікавлені в інтеграції K pilot в своїх літаках) Навчально-науковий інститут комп’ютерних наук та інформаційних технологій НТУ «ХПІ».
  • 2-е місце — стартап «MineGuard» (комплект дронів для дистанційного виявлення мін з точністю 95%), розробник Марко Гімонов, Навчально-науковий інститут комп’ютерного моделювання, прикладної фізики та математики НТУ «ХПІ».
  • 3-є місце розділили стартап-проєкти «Універсальний бортовий обчислювач «Боривітер» для наносупутників та БПЛА», автор Олександр Любімов, Національний аерокосмічний університет ім. М. Є. Жуковського «Харківський авіаційний інститут» та «IZOSTERA» від розробника Андрія Мохненка (теплозвукоізоляційний матеріал з морських водоростей, вирішує проблему тепло- і звукоізоляції будинків сучасним матеріалом з екологічної сировини) Херсонський державний університет.
  • Диплом переможця від спонсорів команда проєкту «Fire Defend Carbon Ceramic Coating», автор Святослав Рябінін, Навчально-науковий інститут хімічних технологій та інженерії НТУ «ХПІ».
  • Диплом переможця серед іноземних проєктів стартап китайських студентів «Upcycling Vintage Furniture» (реконструкція меблів з точки зору концепції сталого розвитку і використання екологічних матеріалів з бамбуку) Навчально-науковий інститут економіки, менеджменту і міжнародного бізнесу НТУ «ХПІ».
  • Диплом переможця в категорії «Бізнес» команда «APIXMED – віртуальний помічник для персоналізованого лікування», Марина Коршевнюк, Apixmed LLC (Нідерланди), м. Київ.
  • Диплом глядацьких симпатій команда «Times Traveler`s Art» (додаток для вивчення класичного мистецтва, який допомагає любителям  та професіоналам мистецтва, які хочуть насолоджуватися естетичним задоволенням і розширювати свої знання, віртуально переживати інтерактивні виставки, експозиції, цифрові музеї тощо, на відміну від класичних музеїв) Софія Кравченко, Харківський національний університет ім. В. Н. Каразіна.

Переможці Всеукраїнського фестивалю інновацій отримали ноутбуки, планшети, зовнішні жорсткі диски та сувеніри, а всі команди-фіналісти – дипломи та заохочувальні призи. Захід організували стартап-центр «SPARK» та Науково-дослідна частина НТУ «ХПІ» за участю Міністерства освіти і науки України. Як зазначили організатори фестивалю, він став не лише майданчиком для знайомства з майбутніми лідерами у світі інновацій, але й запорукою нових можливостей для розвитку та співпраці.

Довідка:

Фінал Всеукраїнського фестивалю інновацій, організований стартап-центром «SPARK» НТУ «ХПІ», відбувся 29 квітня 2024 року в бомбосховищі Харківського Політеху. Він стартував на початку квітня, загалом він зібрав 86 стартап проєктів з різних міст України: Львова, Рівного, Кам’янець-Подільського, Херсона, Києва, Запоріжжя  Харкова, а також з Нідерландів та Китаю. До фіналу дійшли 18 найактуальніших стартапів з різних галузей: військової, медичної, культурної тощо.

Всеукраїнський фестиваль інновацій  став платформою для обміну ідеями та розвитку студентського підприємницького середовища в Україні. Основні цілі фестивалю: розвиток інноваційної інфраструктури університету; відновлення економіки України; популяризація досягнень науки, техніки та інноваційних технологій; сприяння формуванню середовища підприємництва та розвитку навичок розробки інноваційних проєктів; підвищення конкурентоспроможності на ринку праці через розвиток навичок та інтеграцію моделі підприємства в системі освіти; популяризація розробок інноваторів та залучення інвесторів до перспективних проєктів; розвиток соціального партнерства та співпраці з бізнес-структурами.

Організаторами та співорганізаторами Всеукраїнського фестивалю інновацій виступили:  Міністерство освіти і науки України, Український фонд стартапів, ТОВ «Науковий парк НТУ «ХПІ», Українська асоціація з розвитку менеджменту та бізнес освіти, Українська асоціація фінтех та інноваційних компаній спільно з партнерами: стартап-акселератором YEP!, StartGlocal Rhine-Waal University of Applied Sciences, Китайсько-українською спільною платформою інноваційного співробітництва (Heilongjiang Huayue Oriental Enterprise Management Consulting Co., Ltd), Українським національним офісом інтелектуальної власності та інновацій.