ХПІ організував XV турнір з водного поло пам’яті Олексія Баркалова

У басейні спорткомплексу харківського Політеху відбувся XV турнір з водного поло пам’яті дворазового Олімпійського чемпіона, випускника ХПІ Олексія Баркалова. Вперше, з моменту повномасштабного вторгнення рф, басейн СК «ХПІ» відновив традиційні змагання пам’яті видатного олімпійця та зустрів юнацькі команди з водного поло. У турнірі взяли участь спортсмени команд «Харківська область -1» та «Харківська область -2».

Турнір був організований ректоратом, кафедрою фізичного виховання НТУ «ХПІ», управлінням у справах молоді та спорту Харківської обласної державної адміністрації під патронатом відділення НОК України в Харківській області. Захід почався з вшановування пам’яті дворазового Олімпійського чемпіона, випускника НТУ  «ХПІ» Олексія Баркалова. Учасники заходу поклали квіти до меморіальної дошки  легендарному спортсмену.

На церемонії відкриття змагань були присутні: ректор НТУ «ХПІ» член-кореспондент Національної академії наук України Євген Сокол, проректор з науково-педагогічної роботи, професор НТУ «ХПІ» Магомедємін Гасанов, завідувач кафедри фізичного виховання Олексій Юшко, директор Комунального закладу «Харківський фаховий коледж спортивного профілю» Анатолій Попов, директор Харківського фахового коледжу спорту Ігор Приходько, віце-президент відділення НОК України в Харківській області Віктор Христоєв та судді міжнародної та національної категорій федерації водного поло.

«В минулому році ми були вимушені скасувати проведення турніру памʼяті видатного спортсмена Олексія Баркалова. Сьогодні,  попри всі складнощі, вдалося відновити традицію та показати, що ми живемо, розвиваємося, тренуємося та продовжуємо підвищувати свою майстерність», – відзначив ректор НТУ «ХПІ» Євген Сокол.

В результаті змагань перемогу здобула команда «Харківської області – 1», а срібні нагороди вибороли гравці «Харківської області – 2». Спортсмени та тренери були нагороджені медалями, кубками  та солодкими призами.

XV турнір з водного поло пам’яті Олексія Баркалова відбувся 6 травня 2024р.

Довідка:

Олексій Степанович Баркалов (1946р. – 2014р.) — ватерполіст, учасник чотирьох Олімпійських ігор, дворазовий Олімпійський чемпіон, заслужений майстер спорту СРСР (1970), заслужений тренер України. Випускник НТУ «ХПІ» 1972 року. Занесений до книги рекордів Гіннесса (1993 г.) за 412 матчів, зіграних за збірну СРСР. Олімпійський чемпіон 1972 року в Мюнхені та 1980 року в Москві. У 1980-х роках — головний тренер молодіжної збірної України. З 1997 по 1999 рік — президент федерації водного поло України. Також був нагороджений Орденом «За заслуги» III ступеня. У 1993 році за видатні досягнення у водному поло ім’я Олексія Баркалова увічнено в Залі Слави водних видів спорту США (Форт-Лодердейл, Флорида)