ХПІ став організатором міжнародної конференції з інформатики, управління та штучного інтелекту

Харківський Політех традиційно став організатором 11-ої Міжнародної науково-технічної конференції «Інформатика, управління та штучний інтелект» (ІУШІ–2024). Вона відбулася 9–12 травня офлайн на базі Донбаської державної машинобудівної академії (ДДМА, Краматорськ) у Тернополі та в онлайн форматі у Національному технічному університеті «Харківський політехнічний інститут». Науковий форум об’єднав понад двохсот вчених з України, Німеччини та Іспанії. Програмний комітет конференції очолив проректор з науково-педагогічної роботи ХПІ, професор Магомедємін Гасанов. Пленарне і секційні засідання проводились українською та англійською мовами.

До програмного комітету конференції також увійшли: ректор Донбаської державної машинобудівної академії, професор Віктор Ковальов; завідувач кафедри комп’ютерної інженерії та програмування НТУ «ХПІ», професор Олександр Заковоротний, завідувач кафедри комп’ютеризованих мехатронних систем, інструментів і технологій ДДМА, професор Яна Васильченко. Цього року у роботі конференції «Інформатика, управління та штучний інтелект» взяли участь вчені з десяти міст України, Німеччини та Іспанії. Це Вінниця, Івано-Франківськ, Київ, Кривий Ріг, Чернігів, Черкаси, Харків, Краматорськ (Тернопіль), Констанц, Севілья.

На пленарному та шести секційних засіданнях було представлено понад 100 доповідей від представників 26-ти вишів, компаній та підприємств. Зокрема, у своєму виступі науковці з Німецького університету прикладних наук (м. Констанц) розглянули питання інтелектуального моніторингу сну. В свою чергу, спільна доповідь вчених з Українського державного університету залізничного транспорту та Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна була присвячена визначенню інформаційного сигналу в умовах впливу кількох типів перешкод. Науковці ХПІ разом зі своїми колегами з ДДМА та НТУУ «Київський політехнічний інститут ім. Ігоря Сікорського» ознайомили учасників конференції з питаннями визначення залежностей теорії різання в алгоритмах при реалізації нейронних мереж управління процесами осциліючого швидкісного зубофрезерування. Доповіді представників Харківського Політеху були також присвячені питанням проєктування регуляторів швидкості з використанням нечітких множин другого типу; моніторингу актуальних напрямів розвитку науки; класифікації зображень для швидкого пошуку у великих базах даних.

Як повідомляють організатори, конференція ІУШІ–2024 вкотре стала чудовою можливістю для її учасників дізнатися щось нове у напрямі сучасних інформаційних технологій та управління, поділитися власним досвідом. Вони зазначають, що попри військовий стан в Україні, кількість учасників форуму зростає.


Довідка:

На конференції «Інформатика, управління та штучний інтелект–2024» працювали шість секцій: «Інформаційні технології. Програмні засоби та застосунки»; «Застосування обчислювальних засобів на транспорті, у медицині і техніці»; «Моделювання і оптимізація складних систем»; «Моделювання та оптимізація у машинобудуванні»; «Захист інформації і кібербезпека» та «Технології та розробка комп’ютерних ігор». Вона відбулася 9–12 травня 2024 року.

Організатори конференції ІУШІ–2024 – Міністерство освіти і науки України, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Донбаська державна машинобудівна академія.

Конференція «Інформатика, управління та штучний інтелект» почала свою роботу у 2014 році. Її перші організатори — НТУ «ХПІ», кафедра обчислювальної техніки і програмування вишу. Вона починалася як внутрішньовузівська конференція, орієнтована на студентів, магістрів і аспірантів ХПІ. Спрямованість конференції, пов’язана з інформаційними технологіями, управлінням складними технічними системами, математичним моделюванням і штучним інтелектом, привернула увагу вчених України і країн близького та далекого зарубіжжя. Завдяки цьому, починаючи з 2015 року, конференція стала Всеукраїнською, а з 2016 року – міжнародною.