Харківський Політех організує науковий фестиваль до Дня світла у Полтаві

НТУ «ХПІ» запрошує школярів та їхніх батьків, вчителів, всіх охочих на «Міжнародний день світла». Подія відбудеться 24 травня на базі Полтавського політехнічного фахового коледжу НТУ «ХПІ» (м. Полтава). Захід приурочений також і до 80-річчя цього навчального закладу. Початок об 11:00. Учасники зможуть долучитися до наукового фестивалю в стилі STEM, побачити лабораторно-експериментальні демонстрації та музей світла, перевірити свої знання у вікторинах та інших інтерактивних науково-популярних заходах. Всі бажаючі зможуть доєднатися і до благодійної акції «Подаруй світло захиснику України», у якій пройде збір різних технічних засобів освітлення для потреб наших воїнів. Подію організовано у межах Всесвітньої ініціативи UNESCO: Світло, що дає надію! Участь безоплатна.

Місце: Полтавський політехнічний фаховий коледж НТУ «ХПІ», м. Полтава, вул. Юліана Матвійчука (Пушкіна), 83а. Початок об 11:00.

 

ПРОГРАМА:

11:00 – урочисте відкриття.

11:30–14:00: постійно діючі активності:

  • майданчик «Досліди та експерименти» (1 поверх) – лабораторно-експериментальна зона та експонати від гостей і партнерів заходу;
  • благодійна акція «Подаруй світло захиснику України»: збір різних технічних засобів освітлення для потреб наших воїнів;
  • змагання з волейболу та настільного тенісу;
  • майданчик «Екскурсії, досліди та практичні роботи» (2 поверх) – лабораторія та музей світла, експонати від гостей і партнерів;
  • майданчик «Вікторини та ілюзії» (3 поверх) – зал оптичних ілюзій, коворкінг науково-популярних вікторин в Kahoot (переможці отримають призи).
  • протягом всього фестивалю учасники також можуть взяти участь у конкурсах та розіграшах від студентського самоврядування ХПІ.

14:00 – закриття фестивалю.

Захід відбудеться у межах Всесвітньої ініціативи UNESCO: Світло, що дає надію!

Організатори – молоді вчені НТУ «ХПІ» та викладачі Полтавського політехнічного фахового коледжу НТУ «ХПІ». Мета – мотивувати учнів шкіл, коледжів та закладів професійно-технічної освіти до навчання шляхом наочних демонстрацій, майстер-класів, вікторин та інших методів STEM-освіти; надати учасникам усвідомлення, що знання важливі для відновлення нашої Батьківщини та покращення світу.

«Майбутнє дітей в руках дорослих лише тимчасово. Вже незабаром вони самостійно будуть відновлювати країну! Зараз українці розуміють, як важко без світла, яку важливість воно має для суспільства. Разом ми боремося за нашу Незалежність, за збереження та відновлення інфраструктури, виховуємо та даємо якісну освіту новому поколінню українців. Участь у заході безоплатна – знання безцінні! Долучайтеся!» – говорять організатори.

 

Довідка:

Міжнародний день світла відзначається щороку з моменту першого успішного випробування роботи лазера. Лазер є чудовим прикладом того, як наукове відкриття може принести революційну користь суспільству в техніці, комунікаціях, охороні здоров’я та багатьох інших галузях.

Широка тема світла дозволяє поєднати багато різних секторів суспільства в усьому світі та продемонструвати, як наука, технології, мистецтво та культура можуть допомогти досягти цілей UNESCO – всебічної освіти, рівності та миру. Саме сьогодні, як ніколи, ця глобальна ініціатива важлива.

НТУ «ХПІ» бере участь у святкуванні та проведенні наукових фестивалів Дня світла з 2018 року за підтримки таких організацій: UNESCO, SPIE, the international society for optics and photonics. Молода вчена НТУ «ХПІ» та співорганізаторка заходів Ксенія Мінакова є представником UNESCO, а саме його Національного вузла в Україні.