В ХПІ Нобелівський лауреат розповів про дослідження Всесвіту

НТУ «ХПІ» організував лекцію лауреата Нобелівської премії з фізики, відомого японського фізика, дослідника космічних нейтрино Такаакі Кадзіта. Вона була присвячена дослідженню Всесвіту за допомогою нейтрино та гравітаційних хвиль. Захід, який пройшов в онлайн форматі, об’єднав майже 300 вчених з України, Німеччини, Угорщини, Болгарії, Польщі, Румунії та Бельгії. Лекція стала однією із багатьох святкових подій, які були проведені у Харківському Політеху до Дня науки України.

 Свою доповідь професор Кадзіта присвятив дослідженню нейтрино – стабільній електричній нейтральній елементарній частинці, маса якої наближається до нуля. Він розповів про гравітаційні хвилі, звідки вони беруться і з чим пов’язані, як їх вимірювати. Нобелівський лауреат вважає, що нейтрино є своєрідним ключем до кращого розуміння елементарних частинок і Всесвіту. У майбутньому вони допоможуть науковцям зробити багато фундаментальних відкриттів.

Такаакі Кадзіта поділився власним досвідом досліджень на детекторах Каміоканде і Супер-Каміоканде в обсерваторії Каміока, розташованій у центральній Японії. Вчений відзначив, що Гіпер-Каміоканде, який зараз знаходиться в стадії будівництва, стане нейтринним детектором наступного покоління. Експеримент планується провести у 2027 році. Це міжнародний проєкт, який об’єднав близько 600 науковців та спеціалістів з 22-х країн світу.

Відзначимо, що професор Такаакі Кадзіта є керівником проєкту KAGRA, спрямованого на дослідження астрономії гравітаційних хвиль. Ця програма стартувала у 2010 році і націлена на покращення наукових результатів.

Наприкінці заходу вчений побажав всім українцям якнайшвидшого миру в країні і можливості працювати разом у різних наукових дослідженнях.

Лекція визвала жваве обговорення питань серед провідних та молодих вчених, студентів та аспірантів Харківського Політеху.

Професор Кадзіта – один з 194-ти лауреатів Нобелівської премії, які у 2022 році висловили свою підтримку українському народу та вільній, незалежній Україні після початку війни рф проти нашої держави. Такаакі Кадзіта також є підписантом листа проти режиму Владіміра Путіна, в якому разом з іншими провідними діячами науки, економіки та літератури звертається до світової спільноти з закликом збільшити підтримку України в її протистоянні російській агресії.

Довідка:

Такаакі Кадзіта – заслужений професор Токійського університету, з 2008 по 2022 роки очолював Інститут дослідження космічних променів цього вишу. До жовтня 2023 року був президентом Наукової ради Японії. У 1986 році професор Кадзіта отримав ступінь доктора філософії в науковій школі Токійського університету, займався дослідженнями на детекторах Каміоканде і Супер-Каміоканде в обсерваторії Каміока в центральній Японії. У 1998 році на Міжнародній конференції з нейтрино у місті Такаямі (Японія) представив результати аналізу, які надали переконливі докази існування атмосферних нейтринних коливань. У 2015 році Такаакі Кадзіта став лауреатом Нобелівської премії з фізики за свій внесок у відкритті нейтринних осциляцій.