ХПІ — учасник міжнародного проекту, присвяченого Голокосту

Представники НТУ «ХПІ» провели онлайн зустріч з менеджерами американського фонду The Conference on Jewish Material Claims Against Germany (Claims Conference). Вони обговорили питання розвитку партнерської програми — освітнього курсу, присвяченого темі Голокосту. Зокрема, говорили про можливість продовження проекту на 2021/2022 навчальний рік, перспективи його реалізації в нових форматах (літні школи), розширення охоплення аудиторії проекту.

Так, за час реалізації програми в НТУ «ХПІ» в 2019/2020 навчальному році, студенти факультетів комп’ютерних та інформаційних технологій, соціально-гуманітарних технологій, а також Навчально-наукового інженерно-фізичного інституту прослухали кілька курсів, зокрема «Ключові аспекти історії Голокосту: 1933-1945 рр.». Крім того, доцент ХПІ, лектор проекту Артем Харченко разом зі студентами університету був учасником дискусії про події Голокосту в Харкові, яка відбулася в ХДНБ ім. В. Г. Короленка, та інших заходів. А влітку 2020 року Артем Харченко виступив онлайн з доповіддю в рамках майстерні, яка проводилася у Вашингтоні (США), де розповів про свій досвід викладання.

У 2020/2021 навчальному році деякі частини курсів, що присвячені Голокосту, були інтегровані у дисципліну «Історія та культура України», яку вивчають студенти всіх спеціальностей ХПІ. Слухачам було запропоновано роботу в різних формах, зокрема екскурсії до місць пам’яті, проведення відео-інтерв’ю, написання есе, публічні онлайн дискусії тощо.

В онлайн зустрічі взяли участь: проректор з міжнародних зв’язків ХПІ Геннадій Хрипунов, доценти кафедри українознавства, культурології та історії науки ХПІ, лектори програми — Артем Харченко та Світлана Телуха, менеджери американського фонду Claims Conference Хаві Брюмер (Chavie Brumer) і Ханна Розенбаум (Hannah Rosenbaum).

Довідка:

У 2019 році НТУ «ХПІ» підписав договір з американським фондом The Conference on Jewish Material Claims Against Germany (Claims Conference) (м. Вашингтон, США) про старт партнерської університетської програми. Проект був вперше відкритий для країн Центрально-Східної Європи і, за результатами конкурсу, першими переможцями стали виші Будапешта, Вільнюса і Харкова (зокрема — НТУ «ХПІ»). Програма передбачає читання курсів, проведення публічних заходів, участь в конференціях, публікацію матеріалів, присвячених темі Голокосту. За підсумками відбору, лектором проекту НТУ «ХПІ» став доцент кафедри українознавства, культурології та історії науки Артем Харченко, а у 2020 році до нього приєдналася доцент цієї ж кафедри Світлана Телуха. Програма курсів, що підготовлена лектором університету, затверджена академічною комісією Claims Conference, до складу якої входять відомі дослідники Голокосту, наприклад, Карел Бергхоф.

Фонд The ​​Conference on Jewish Material Claims Against Germany, заснований у 1951 році в місті Вашингтон (США), на сьогоднішній день є однією з найвідоміших в світі організацій, які займаються пам’яттю про Голокост. Фонд піклується про євреїв, які постраждали від Голокосту, підтримує організації, що займаються соціальною допомогою, а також сприяє відновленню єврейських громад в Європі. Важливою ділянкою роботи фонду є допомога в напрямах освітнього процесу і наукових досліджень про історію Голокосту, підтримка вчених і педагогів, які займаються цією темою.

Голокост (від англ. Holocaust, з грец. Ὁλοκαύστος — «всеспалення») — переслідування і масове знищення євреїв, що жили в Німеччині, на території її союзників і на окупованих ними територіях під час Другої світової війни; систематичне переслідування і знищення європейських євреїв нацистською Німеччиною і колабораціоністами протягом 1933-1945 років. Поряд з геноцидом вірмен в Османській імперії є одним з найвідоміших прикладів геноциду в XX столітті.