ХПІ відвідала французька делегація: перспективи співпраці та мовні курси для політехніків

НТУ «ХПІ» з діловим візитом відвідала делегація Посольства Франції в Україні. Мета зустрічі — пошук нових шляхів співпраці з ХПІ, а також інформування студентів про освітні програми П’ятої республіки і можливості вивчення французької мови.

У складі делегації — аташе з питань співробітництва в сфері французької мови Посольства Франції в Україні Фабріс Пето (Fabrice Peutot), аташе з питань наукового та університетського співробітництва Сільвен Ріголле (Sylvain Rigollet), директор громадської організації «Альянс Франсез» м. Харкова (AllianceFrançaise) Тімоті де Майяр (Timothee де Майяра). Переговори з іноземними партнерами вели проректор з науково-педагогічної роботи НТУ «ХПІ» професор Геннадій Хрипунов і начальник відділу міжнародних зв’язків університету Олександр Гончаров.
34За словами професора Геннадія Хрипунова, пріоритетом для обох сторін є налагодження співпраці за допомогою запуску програм подвійних дипломів переважно для студентів технічних спеціальностей (альтернативні джерела енергії, нанотехнології та ін.)

«Наше завдання — знайти партнерів у Франції та організувати програми подвійних дипломів, щоб студенти Політеху були мотивовані продовжувати навчання в нашому університеті і одночасно здобувати освіту у Франції. Так вони отримають відразу два магістерських диплома: наш і французький», — підкреслив Олександр Гончаров.

Керівництво ХПІ також зацікавлене в тому, щоб надати студентам університету можливість вивчення французької мови. З представниками Посольства Франції в Україні досягнуто попередньої домовленості про відкриття в НТУ «ХПІ» відповідних курсів. Передбачається, що навчання буде безкоштовним або за мінімальною вартістю. Студентам ХПІ, які володіють англійською (або іншою іноземною) і бажають вивчати французьку мову, необхідно зареєструватися в міжнародному відділі НТУ «ХПІ»: головний (ректорський) корпус, 1 поверх, к. 38. Контактна особа — Олександр Віталійович Василюк.

Крім того, планується організувати спільну роботу між школами Харкова, НТУ «ХПІ» та громадською організацією «Альянс Франсез».

«У школах, випускники яких є потенційними студентами ХПІ, передбачається створити мовні курси, з подальшим вивченням французької як другої іноземної мови вже в університеті», — зазначив Фабріс Пето. На думку керівництва ХПІ, це допоможе студентам стати учасниками міжнародних програм обміну і програм подвійних дипломів між харківським технічним університетом і вузами Франції.

Також представники делегації ознайомили студентів НТУ «ХПІ» з системою вищої освіти Франції, розповіли про її особливості і про те, що необхідно українським студентам для вступу до французьких вишів. Детальніше — в презентації:

Вища освіта у Франції.pdf (2,36 mb)

Довідка:

Влітку 2015 року в Харкові відкрилося представництво громадської організації «Альянс Франсез» (вул. Римарська, 34). Вона спеціалізується на викладанні французької мови та організації культурних заходів і є центром проведення іспитів (DELF – DALF).