У ХПІ презентували студентське відділення міжнародного товариства SPE

8 жовтня на кафедрі видобування нафти, газу та конденсату ХПІ відбулася презентація студентського відділення товариства інженерів нафтогазової промисловості (Kharkiv Polytechnic SPE Student Chapter), створеного в червні цього року. Крім того, було урочисто відкрито комп’ютерний клас, оснащений надсучасним програмним забезпеченням.

Основна мета заходу – ознайомити студентів з перспективами навчання за спеціальностями кафедри, продемонструвати широкі можливості міжнародної співпраці та професійного розвитку. Як зазначив завідувач кафедри професор Ілля Фик, важливо також зацікавити представників підприємств нафто- і газодобувної галузігалузі співпрацювати з вишем. Вони можуть допомогти оновити матеріально-технічну базу та надати сучасні програмні комплекси, навчальні установки з метою підвищення якості освіти.

На заході були присутні представники вітчизняних та іноземних нафто-,  газовидобувних  та сервісних компаній: Schlumberger, IHS MarkIT, UGV (Укргазвидобування), UTG (Укртрансгаз), Укргазгеоавтоматика, Укрнафта, Region, Vertical, УкрНДІгаз тощо. Вони представили варіанти співпраці між бізнесом та університетом для вдосконалення освітнього процесу та наукової діяльності.

Саме компанії  Schlumberger та IHS MarkIT за сприяння SPE надали спеціалізоване програмне забезпечення (PiPesim, Petrel Eclipse та Harmony). Воно встановлено  в новому комп’ютерному класі для моделювання розробки нафтогазоносних пластів та процесів видобутку, збору і транспортування природного газу.

За словами старшого викладача кафедри видобування нафти, газу та конденсату НТУ «ХПІ», старшого наукового співробітника УкрНДІгаз Степана Ковальчука, використання сучасного класу та програмних комплексів дозволить студентам і аспірантам набувати нових професійних навиків та вийти на світовий рівень. Так само вважає і менеджер проектів UGV Бранімір Цвєтковіч, який безпосередньо бере участь у навчанні студентів: «Ми надаємо можливість студентам вивчати найбільш сучасні передові технології. Це означає, що їхній рівень знань буде нарівні з фахівцями по всьому світу. Використання новітніх програмних продуктів дасть змогу працювати з даними, які отримані сучасними методами для правильного аналізу, дослідження та інтерпретації».

Значну увагу на презентації було приділено діяльності спілки інженерів нафтогазової промисловості (SPE) та її студентському відділенню у Харкові. Гості заходу змогли дізнатися про сутність роботи спілки, переваги участі в ній та потенціал розвитку освіти в НТУ «ХПІ» за участі SPE. «Сьогоднішній захід спрямований на встановлення комунікацій між підприємствами галузі та університетом. Цей зв’язок допоможе студентам стати більш професійними та досвідченими», – зазначив Алі Шкейр, президент Kharkiv Polytechnic SPE Student Chapter.

Довідка:

Спілка інженерів нафтогазової промисловості (англ. Society of Petroleum Engineers, SPE) — некомерційна професійна асоціація, членами якої є професіонали нафтогазової галузі. Основною метою спілки є накопичення та поширення знань у галузі розвідки і видобутку нафти, а також розвиток супутніх технологій.

SPE об’єднує понад 164 тис. членів (в тому числі понад 50 тис. студентів) зі 143 країн світу. Членство в цій асоціації відкрито не тільки для інженерів-нафтовиків, а й для всіх фахівців, що працюють в нафтогазовій галузі.