У ХПІ привітали учасників АТО з Днем захисника України

Напередодні святкування Дня захисника України, який відзначається 14 жовтня, була організована зустріч студентів ХПІ з учасниками АТО. Розповісти про свою службу в зоні бойових дій у 2015-2016рр. прийшли співробітники Політеху, офіцери запасу ЗСУ Максим Гуренко та Михайло Васильєв.

Захід розпочався з екскурсії в Музеї історії НТУ «ХПІ», де студентам першого курсу Навчально-наукового інженерно-фізичного інституту ХПІ розповіли про головні віхи історії Політеху. Після проректор з науково-педагогічної роботи університету Юрій Зайцев відкрив зустріч, наголосивши на важливості свята: «Ми повинні пам’ятати про захисників України. Про тих, хто боровся за неї у період Другої світової війни, і хто зараз продовжує захищати нашу рідну землю, оберігаючи мир і спокій рідних, близьких». Він також зазначив, що політехніки, вихованці Інституту танкових військ ХПІ, беруть безпосередню участь в сьогоднішніх військових діях на сході країни.

Старший лейтенант запасу Збройних Сил України, зав. навчальною лабораторією інформаційно-обчислювального центру НТУ «ХПІ» Максим Гуренко, і лейтенант запасу Збройних Сил України доцент кафедри хімічної техніки та промислової екології Михайло Васильєв поспілкувалися зі студентами, розповіли про період участі в антитерористичній операції в 2015-2016рр. Вони були покликані, як офіцери запасу, проходили службу в Луганській і Донецькій областях у різних бригадах. Максим Гуренко служив у 93-й бригаді (2015-2016рр.), Михайло Васильєв — у 53-й (у 2015 році). Обидва мужньо виконували свій громадянський і військовий обов’язок, мають нагороди.

Також перед студентами виступив першокурсник Навчально-наукового інституту механічної інженерії і транспорту Данило Савченко. Він родом з міста Слов’янська (Донецька область), яке з квітня по липень 2014 року було окуповане бойовиками ДНР. Данило тоді був школярем. На зустрічі він поділився своїми спогадами про життя в період окупації, а також про відновлення міста після повернення під український контроль.

На завершення зустрічі, гості привітали від імені всіх політехніків Максима Гуренко та Михайла Васильєва з наступаючим святом — Днем захисника України, подякували за мужність і відвагу.

Довідка:

День захисника України — державне свято України, що відзначається 14 жовтня, в день святої Покрови Пресвятої Богородиці і День Українського козацтва. Свято встановлене Указом Президента України №806/2014 від 14 жовтня 2014 року з метою вшанування мужності і героїзму захисників незалежності і територіальної цілісності України, військових традицій і перемог українського народу, сприяння подальшому зміцненню патріотичного духу в суспільстві.