В Штутгарт — на практику! Студенти ХПІ повернулися з Німеччини

Одинадцять студентів Навчально-наукового інституту механічної інженерії і транспорту НТУ «ХПІ» пройшли практику в Штутгартському університеті (Німеччина). Протягом десяти днів вони відвідували лекційні та практичні заняття в Інститутах будівельної механіки та обчислювальної біомеханіки німецького вишу. За підсумками навчання вони виконали групові проектні роботи. Візит відбувся в рамках програми «Studienpraktikа 2019 Charkiw» за проектом Німецького товариства Академічних обмінів (DAAD). Мета поїздки — обмін знаннями в сфері сучасних питань імітаційного моделювання, знайомство студентів з освітньою системою Німеччини, її промисловістю та культурою.

Практика студентів проходила з 2 по 12 червня 2019 року в Штутгартському університеті (Universität Stuttgart) на базі Інститутів будівельної механіки та обчислювальної біомеханіки. Учасниками програми були одинадцять студентів Навчально-наукового інституту механічної інженерії і транспорту НТУ «ХПІ», які навчаються на 2–5 курсах. Основна мета занять — знайомство з сучасними питаннями імітаційного моделювання. Навчання проводилося в комп’ютерному класі, де встановлено сучасне програмне забезпечення LS-Dyna та LS-Prepost. Навчальна програма була спеціально розроблена для українських студентів на основі лекцій та досліджень німецьких викладачів. «Частка аудиторних занять займала 55%. Для закріплення отриманих знань по завершенні практики студенти виконали групові проекти в програмному комплексі LS-Dyna», — зазначила керівник групи студентів, аспірантка ХПІ Марія Саверська.

Крім того, харківські політехніки відвідали Інститут Інтелектуальних Систем Макса Планка — його кампус, розташований в Штутгарті. Студенти поспілкувалися з учасниками групи Dynamic Locomotion цього інституту, які досліджують принципи біомеханіки та контролю динамічного руху роботів. Вони також побували в лабораторії композиційних матеріалів Інституту авіабудування Штутгартського університету. Політехнікам розповіли про освітню систему Німеччини, міжнародну магістерську програму з обчислювальної механіки COMMAS, правила зарахування та можливості післядипломної освіти англійською мовою в університеті Штутгарта.

В рамках візиту до Німеччини студенти ХПІ познайомилися з німецькою промисловістю. Вони відвідали головний завод Mercedes-Benz в місті Зіндельфінген (штампувальний цех, збірну лінію лімузинів S-класу та лімузинів Maybach, музей Mercedes-Benz), IT фірми RIB та Dynamore, музей при шоколадній фабриці Ritter Sport.

Культурна програма передбачала відвідування міст Есслінген-ам-Неккар та Беблінген, Радольфцелль та Констанца на Боденському озері, водоспад на верхньому Рейні біля міста Шафхаузен, багато іншого. «Екскурсія по центру Штутгарта завершилася пікніком в парку Карлсхе, звідки відкривається вид на південну частину міста. Також, студентське братство спеціальності «Технології моделювання» влаштували нам барбекю. У неформальній обстановці ми обговорили особливості культури і навчання в Німеччині. Крім того, разом зі студентами програми COMMAS ми здійснили похід до альпійського озера Untere Gaisalpsee, що знаходиться біля міста Оберстдорф», — розповіла керівник групи студентів, аспірантка ХПІ Марія Саверська.

Довідка:

У програмі «Studienpraktikа 2019 Charkiw» за проектом Німецького товариства Академічних обмінів DAAD (№ 57480787) взяли участь такі студенти Навчально-наукового інституту механічної інженерії і транспорту НТУ «ХПІ»: 2-й курс — група МІТ-87б (ТМ) Дар’я Мосніцька, Олексій Гольтвяниця, Сергій Руденко, 3-й курс — група МІТ-86б (ТМ) Вікторія Шеманська, 4-й курс — група МІТ-85б (ТМ) Тофік Аляров, Тетяна Браславська, Ігор Сопрунов, 5-й курс – група 2МІТ212п. 8 Дар’я Васильченко, Андрій Головін, Анастасія Ляшенко, Євген Ананьїн.

Керівник програми — проф. Манфред Бішхоф (Інститут будівельної механіки Штутгартського університету), відповідальний асистент — др-інж. Антон Ткачук (Інститут будівельної механіки Штутгартського університету), соасистент — доцент кафедри теорії та систем автоматизованого проектування механізмів і машин ХПІ Олександр Мартиненко, керівник групи студентів — аспірантка кафедри теорії та систем автоматизованого проектування механізмів і машин ХПІ Марія Саверська.