Вчені ХПІ записали відеоуроки «Слідами Чорнобиля»

Напередодні Міжнародного Дня пам’яті про трагедію на Чорнобильській АЕС, викладачі НТУ «ХПІ» у співпраці з освітньою платформою «На урок» реалізували навчально-мотиваційний міждисциплінарний проект «Слідами CHORNOBYL». Це — цикл відеоуроків, які розкривають тему Чорнобильської катастрофи, а також націлені на розвиток компетенцій та наукового світогляду в повсякденному житті у школярів і вчителів. Серед напрямів лекцій — ядерна фізика, хімія, екологія, охорона праці, альтернативна енергетика, історія науки і техніки.

Головна ідея проекту — на прикладі загальновідомої історичної події (катастрофи на Чорнобильській АЕС) вивчити комплекс явищ з точки зору фізики, екології, хімії, енергетики, історії, і мотивувати школярів до вивчення природничих, математичних, інженерних дисциплін.

Викладачі ХПІ підготували 7 лекцій:

— «Слідами Чорнобиля: Історія і сучасні виклики»,

— «Слідами Чорнобиля: Ядерна енергетика — в пошуках джерел енергії»,

— «Слідами Чорнобиля: Охорона праці та цивільний захист на АЕС»,

— «Слідами Чорнобиля: Чорнобильська катастрофа та її екологічні наслідки»,

— «Слідами Чорнобиля: Хімічні методи локалізації наслідків радіаційного забруднення, дезактивація об’єктів»,

— «Слідами Чорнобиля: Альтернативна енергетика: сонце, вітер, вода»,

— «Слідами Чорнобиля: Ядерна фізика та фізика реакторів».

Відео доступні за посиланням: https://bit.ly/slidamy-CHORNOBYL

Крім відеолекцій, до проекту «Слідами CHORNOBYL» входять: навчальний посібник для вчителів, розроблений викладачами ХПІ, і презентації за темами лабораторних робіт відеоуроків. Їх можна переглянути за посиланням: http://bit.ly/posibnyk-CHORNOBYL

Ці матеріали допоможуть вчителям різних предметів створювати об’єднані заходи, в ході яких учням доведеться застосовувати знання відразу з кількох предметів (фізики, хімії, математики, географії, та ін.).

Викладачі Харківського Політеху разом з освітньою платформою «На урок» також підготували для учнів 9-11 класів Всеукраїнський онлайн конкурс «Слідами Чорнобиля». Він триватиме до 10 травня 2020 року.

Довідка:

26 квітня — Міжнародний день пам’яті жертв Чорнобильської катастрофи, яка сталася в цей день, в 1986 році. Вона стала найбільшою в світі техногенною катастрофою — в результаті вибуху 4-й реактор Чорнобильської АЕС був повністю зруйнований, а викинуті в атмосферу радіоактивні речовини були рознесені повітряними потоками на значні території багатьох держав: України, Росії, Білорусі та ряду країн Європи, які зазнали радіоактивного забруднення, а мільйони людей отримали радіоактивне опромінення. Навколо місця аварії була створена 30-кілометрова зона відчуження, яка існує і дотепер.

Навчальний посібник вчених НТУ «ХПІ» «Слідами Chornobyl» в 2019 році виборов золоту медаль і диплом в номінації «Видання підручників та навчальних посібників нового покоління» на щорічній Міжнародній спеціалізованій виставці «Освіта та кар’єра — День студента 2019». Книга видана в рамках освітнього проекту «Слідами Chornobyl» і спрямована на вчителів природничих дисциплін загальноосвітніх шкіл. Автори: Є.І. Сокол, К.О. Мінакова, О.П. Лазуренко, О.Л. Сінческул, І.О. Лаврова, О.В. Шестопалов, О.І. Ільїнська, Р.В. Зайцев, С.А. Радогуз, С.О. Петров, Р.С. Томашевський.