Харківські політехніки — провідні спікери всеукраїнського Круглого столу зі стартапів

Онлайн захід «Студентські start-up проєкти як інноваційний елемент післявоєнного розвитку України» відбувся у межах Тринадцятої Міжнародної виставки «Сучасні заклади освіти». Учасниками стали понад 60 представників закладів вищої, професійної та шкільної освіти країни. Серед основних спікерів івента — представники Національного технічного університету «ХПІ»: керівництво вишу, університетського стартап-центру SPARK, бібліотеки, куратор освітньо-стипендіальної програми, інші учасники стартап-руху. Особливим гостем Круглого столу стала проєктний менеджер Українського Фонду Стартапів Марія Краснощок.

Захід відкрили ректор НТУ «ХП» Євген Сокол та проректор з наукової роботи вишу Андрій Марченко. Вони ознайомили колег з інноваційними структурами харківського Політеху, їхньою роботою та результатами. Один із таких підрозділів — стартап-центр SPARK НТУ «ХПІ» — презентувала його директорка Наталія Шматько. Вона розповіла про команду, діяльність та плани на майбутнє. Також Наталія наголосила на можливості кооперації вчених та стартап-центру з Університетом прикладних наук Рейн-Вааль у Німеччині. Нині над цим проєктом ведеться робота. Також із доповіддю «Науково-технічна бібліотека: пошук глобальних ідей для стартапу» виступила директор науково-технічної бібліотеки НТУ «ХПІ» Юлія Главчева. Вона розповіла про сучасні інструменти роботи з науковою інформацією.

Зі свого боку заступник завідувача науково-дослідної частини харківського Політеху, куратор освітньо-стипендіальної програми CIG R&D lab від НТУ «ХПІ» Руслан Кривобок розповів про успішну діяльність цієї програми в університеті. Після чого своїм досвідом участі та розроблених стартапів поділилися харківські політехніки-переможці різних сезонів CIG. Серед них: студент кафедри комп’ютерної математики та аналізу даних вишу Єгор Чуканов із проєктом «Інформаційний портал «Renovate Kharkiv»; професор кафедри технології пластичних мас та біологічно активних полімерів Володимир Лебедєв зі стартапом «Humic Green Polymer — технологія виробництва універсальних біодеградабельних полімерних матеріалів»; доцент кафедри геометричного моделювання та комп’ютерної графіки Дар’я Воронцова з мобільним додатком для дітей «Pretty Ukraine»; аспірантка кафедри технічної електрохімії Кристина Кравченко з проєктом «TER–SAS» (розробка, яка вирішує проблему утилізації стоків, що містять сульфатну кислоту); аспірант кафедри матеріалознавства Владислав Кучерський із проєктом «Міномет».

Під час Круглого столу учасники могли поставити спікерам запитання. Зокрема, педагогів із професійно-технічних закладів особливо зацікавили наукомісткі стартап-проєкти, оскільки вони також мають свої напрацювання, але без засобів комерціалізації. Таким чином онлайн івент став дискусійним майданчиком, де учасники змогли не лише поділитися своїм досвідом, а й обмінятися контактами для подальшої співпраці.

Довідка:

Круглий стіл «Студентські start-up проєкти як інноваційний елемент післявоєнного розвитку України» відбувся 23 листопада 2022 року.

XIII Міжнародна виставка «Сучасні заклади освіти» відбулася з 23 по 25 листопада в онлайн форматі. Організатор — Компанія «Виставковий Світ» за інформаційної та методично-організаційної підтримки Міністерства освіти і науки України, Національної академії педагогічних наук України, Державної наукової установи «Інститут модернізації змісту освіти». Виставка супроводжувалась тематичною програмою, яка включала 65 заходів в онлайн режимі.

Український Фонд Стартапів — державний фонд, організований за ініціативою Кабінету Міністрів України, який уже залучив понад 2 млн. доларів США для розвитку стартапів.

Kryvobok_NTU_KhPI
Pretty Ukraine
Renonate
Главчева_23-11-2022
Лебедєв В.В.
НТУ_ХПІ_TER-SAS фінал
Український фонд стартапів