ХПІ продовжує співпрацю з Німеччиною

Викладачі кафедри менеджменту НТУ «ХПІ» провели низку робочих зустрічей у Райн-Ваальському університеті прикладних наук (Німеччина). Візит відбувся у межах проєкту «Україна цифрова: забезпечення успіху в умовах кризи (2022)». Вони зустрілися з керівництвом німецького вишу, обговорили можливі напрями співробітництва в освітній сфері та для реалізації спільних проєктів. Також викладачі відвідали стартап-центр університету, поспілкувалися зі студентами, побували на лекціях у німецьких колег та у лабораторіях, обмінялися досвідом проведення онлайн навчання.

Харківський Політех у Райн-Ваальському університеті прикладних наук (HSRW) представляли: зав. кафедри менеджменту Олена Прохоренко, доценти Наталія Ширяєва, Олена Чайкова, Ірина Чекмасова, старший викладач Ірина Сітак.

На робочих зустрічах з ректором HSRW Олівером Локер-Грютеном (Dr.Oliver Locker-Grütjen), проректором Тетяною Зіменковою (Prof. Tatiana Zimenkova), деканом факультету суспільства та економіки Ральфом Клапдором (Ralf Klapdor) викладачі ХПІ презентували університет, розповіли про програму підготовки за спеціальністю «Менеджмент». Також було узгоджено сфери співробітництва з центром міжнародної діяльності HSRW, визначено основні напрями для наступних спільних проєктів.

В межах обміну досвідом харків’яни відвідали лекції деяких колег із Райн-Ваальського університету. Це були заняття з бізнес-адміністрування, статистики, міжнародного права, соціології. Також вони взяли участь у воркшопі «Рівність та неупередженість» зі студентами та викладачами HSRW. За словами харківських політехніків, враження від лекцій позитивні, а воркшоп був дуже творчим.

Зі свого боку, під час спілкування зі студентами університету Райн-Вааль, викладачі НТУ «ХПІ» розповіли про Україну, рідне місто Харків, Харківський Політех і кафедру менеджменту, а також провели вікторину в Kahoot! з основ менеджменту. Усі студенти отримали українські сувеніри.

Для викладачів ХПІ була організована екскурсія лабораторіями HSRW: гейміфікації (Gamification Lab), контролю здоров’я (Life Sciences Faculty), контролю безпеки харчових продуктів (Food Lab), а також Оранжереєю університету (Tropcial Greenhouse). Крім того, вони відвідали студію відеозапису, де викладачі університету готують відеолекції для дистанційного навчання (Video Labs Recording). Тут завідувачка кафедри менеджменту НТУ «ХПІ» Олена Прохоренко записала лекцію «Managerial labor» як інструмент підвищення якості дистанційного навчання.

ХПІ продовжує розширювати комунікацію і з Центром досліджень, інновацій та трансферу (ZFIT) університету Рейн-Вааль. Раніше його відвідала директор стартап-центру SPARK НТУ «ХПІ», професор кафедри менеджменту Наталія Шматько, а за підсумками візиту було досягнуто домовленості про співпрацю.

«Це був дуже цікавий та плідний тиждень. Які наші враження? І колеги з німецького університету, і самі студенти відкриті для спілкування. Це активні та енергійні люди, які готові співпрацювати для спільних інтересів. І це захоплює. Є добрі перспективи подальшого розвитку проєкту та кооперації, до чого в майбутньому залучатимуться й інші викладачі кафедри менеджменту НТУ «ХПІ». Ми дуже вдячні Райн-Ваальському університету прикладних наук та координатору проєкту Наталі Ширяєвій за цікавий та продуктивний досвід, особливо у воєнний час», — зазначила завідувачка кафедри менеджменту НТУ «ХПІ» Олена Прохоренко.

Довідка:

Університет прикладних наук Рейн-Вааль (Die Hochschule Rhein-Waal) засновано у 2009 році. Кампуси розташовані в містах Клеве та Камп-Лінтфорт. Наразі у ньому навчається понад 7300 студентів. Університет пропонує 25 курсів бакалаврату та одинадцять магістерських курсів у галузі природничих наук, економіки та технологій, а також у галузі соціальних та наук про здоров’я. На всіх курсах також викладаються основи ділового адміністрування та права, так звані соціальні навички (презентація та спілкування, управління проєктами, соціальна та міжкультурна компетентність та управління конфліктами).