ХПІ виграв масштабний конкурс ЄС із розвитку цифрової освіти

НТУ «Харківський політехнічний інститут» у складі міжнародного консорціуму виграв конкурс програми Європейського Союзу Erasmus+, що спрямований на розвиток потенціалу у сфері вищої освіти. Чотирирічний проєкт «Digital University — Open Ukrainian Initiative (DigiUni)», в якому бере участь ХПІ, передбачає створення високоефективної цифрової освітньої екосистеми для дистанційного та інклюзивного навчання. Загалом партнерами проєкту є двадцять п’ять установ з України, Німеччини, Франції, Чехії, Польщі, Іспанії та Бельгії.

Проєкт DigiUni охоплює всі освітні рівні — спрямований на розвиток освіти дорослих, а також їх навчання протягом життя за допомогою здобуття формальної, неформальної та інформаційної цифрової освіти. Бенефіціарами проєкту від ЄС є українські студенти та співробітники, багато з яких переміщені всередині України та за її межами. DigiUni забезпечить наступність освіти для студентів, які навчаються в українських вишах, українською мовою та за українською навчальною програмою. Зокрема, DigiPlatform запропонує цифровий засіб навчання для розробки навчання методам онлайн освіти та адаптації навчального контенту для онлайнової або віртуальної доставки.

Один із пріоритетів учасників у межах проєкту DigiUni — впливати на процеси цифрової трансформації освіти у сучасних умовах воєнного стану шляхом створення інтегрованої цифрової освітньої екосистеми в Україні. Це необхідно для забезпечення безперервної, якісної, інклюзивної та прозорої освіти, незалежно від місцезнаходження студента та викладача, з використанням наявних цифрових інновацій у сфері освіти та готової моделі залучення майбутніх інновацій.

Координатор проєкту — Київський національний університет ім. Тараса Шевченка.

Довідка:

До складу консорціуму, крім НТУ «ХПІ», увійшли заклади вищої освіти України та Європи, Міністерство освіти і науки України, Міністерство цифрової трансформації України, Національне агентство із забезпечення якості вищої освіти, три асоціації, які представляють ІТ-сектор та студентів.

Проєкт «DigiUni» виграв конкурс програми Erasmus+ Capacity building in the field of high her education (ERASMUS-EDU-2023-CBHE) Strand 3 (Розвиток потенціалу у сфері вищої освіти).

DigiUni відповідає потребам, які відображено у Плані дій з цифрової освіти до 2027 року та Концепції цифрової трансформації освіти та науки на період до 2026 року, розроблений відповідно до порядку денного ЄС та базується на Європейському освітньому плані.