Вчена ХПІ в Іспанії презентувала нове навчальне обладнання для дослідження оптичних явищ

Доцентка кафедри фізики НТУ «ХПІ», популяризаторка науки Ксенія Мінакова взяла участь у ХХ Міжнародній конференції Hands-on Science (HSCI2023). Вона відбулася в Барселоні (Іспанія) під девізом «Celebrating Science and Science Education» (Свято науки та наукової освіти). Серед учасників — понад сто міжнародних експертів у галузі популяризації науки з різних країн світу. Вони обговорювали та обмінювалися ідеями активного вивчення природничих наук через широке використання практичних експериментів у класі. Це допомагає просувати науку, показувати її важливість та залучати молодь. Загалом програма конференції складалася з презентацій, панельних дискусій, семінарів, воркшопів та наукових виставок.

Майданчиком для HSCI2023 став Біологічний факультет Барселонського університету. Захід охопив безліч тем, актуальних для всіх галузей науки та технологій: фізики, хімії, географії, біології, наук про життя, геології, зоології, ботаніки, екології, археології, астрофізики, математики, робототехніки, інформатики, соціології, психології, медичних наук та ін.

Доцентка кафедри фізики НТУ «ХПІ» Ксенія Мінакова презентувала на конференції нові матеріали та напрацювання команди молодих науковців Харківського Політеху. Вони підготовлені в межах проєктів «Creating of STEM-Equipment» (Створення STEM-обладнання) та «How «Kahoot» Settled at the National Technical University «Kharkiv Polytechnic Institute» (Як «Kahoot» оселився в НТУ «Харківський політехнічний інститут»). Зокрема, було представлено дизайн та розробку інноваційного навчального обладнання STEM Optical Workbench, що дозволяє учням досліджувати та аналізувати оптичні явища. Також Ксенія провела для учасників конференції наукову вікторину «How optics of the 16th century change the view of the Universe» (Як оптика 16 століття змінює уявлення про Всесвіт). Переможці отримали ліхтарики із гравіюванням НТУ «ХПІ». Заходи від Ксенії Мінакової відбувалися у форматах воркшопу та наукової виставки.

Загалом серед тем, які обговорювалися на HSCI2023, були: нові виклики, перспективи, інноваційні рішення в науковій освіті; роль науки у шкільній освіті; інтегровані та міждисциплінарні підходи у науковій освіті; наука та суспільство; зв’язок студентського життя з наукою або «там, де наука та технології зустрічаються з нашим повсякденним життям»; наукова грамотність; доступ жінок до науки; знайомство з наукою у дитячому садку; наукова освіта у початковій школі; наукові ярмарки та фестивалі для мотивації та багато іншого; мультимедійні ІКТ та віртуальні інструменти для шкільної природничо-наукової освіти; наука та мистецтво; інші теми.

Довідка:

ХХ Міжнародна конференція Hands-on Science (HSCI2023) відбулася 17-21 липня 2023 року у Барселоні (Іспанія). Її мета — сприяння дружньому та широкому обміну досвідом, пов’язаним із науковою освітою та її розвитком (передовими методами, програмами та питаннями політики, соціальними факторами та вивченням науки, а також іншими питаннями).

Доцентка кафедри фізики НТУ «ХПІ», амбасадорка Фонду «Optica» (США), член співтовариства Hand-on Science Network, популяризаторка науки Ксенія Мінакова вже не вперше бере участь у міжнародній конференції Hands-on Science. У 2018 та 2022 роках вона відвідала HSCI2018 та HSCI2022, які також відбулися в Іспанії. 2019 року Ксенія стала одним із організаторів цієї масштабної події вже в Україні, на базі НТУ «Харківський політехнічний інститут».