Студентка ХПІ Яна Собко поставила запитання Володимиру Зеленському

Спортсмени Національного технічного університету “ХПІ” взяли участь у відеоконференції, де поспілкувалися з Президентом України Володимиром Зеленським. Захід відбувся 8 вересня 2023 р. і був присвячений прийдешньому Дню фізичної культури та спорту.  Чемпіонка та призерка універсіад України та Європи з бадмінтону студентка Харківського Політеху Яна Собко поставила запитання Главі держави.  Воно стосувалося підтримки університетського спорту та стратегії повернення в Україну талановитих спортсменів із-за кордону. Президент пообіцяв, що країна буде повертати найкращих, підтримувати таланти фінансово та інфраструктурою, але, звісно, після війни. В онлайн конференції взяли участь 29 університетів та фахових коледжів України.

Базовим місцем проведення онлайн – заходу став Національний університет фізичного виховання і спорту України (Київ). На початку Володимир Зеленський зустрівся з переможцями ІІІ Європейських ігор, на яких збірна України виборола третє загальнокомандне місце. Президент вручив державні нагороди  вісімнадцяти спортсменам, які досягли високих результатів на одному з провідних  спортивних змагань 2023 року. Ольга Харлан, Олена Костевич, Ігор Любченко, Олег Приймачов мали змогу особисто отримати привітання від голови  держави, а також висловити слова подяки Збройним Силам, завдяки яким сьогодні є можливість тренуватися, виступати та прославляти Україну на весь світ.

Далі у форматі відеоконференції відбулося спілкування Президента України Володимира Зеленського зі студентами 29-ти  навчальних закладів сфери фізичної культури та спорту із різних регіонів країни. Глава держави наголосив, що спорт впливає на багато інших сфер життя – від фізичного виховання й психологічної стійкості конкретної людини до міжнародної політики. «Україна стає впливовою державою, і спорт є невід’ємною частиною цього впливу», – переконаний Володимир Зеленський.

Представляючи Президенту України Національний технічний університет «ХПІ», модератор відеоконференції Олексій Дніпров розповів, що вищій навчальний заклад має славні традиції у фізкультурі та спорті — багато його випускників є чемпіонами світу та Європи. Учасниками зустрічі із Володимиром Зеленським від Харківського Політеху стали студенти-спортсмени вишу, чемпіони універсіади України з бадмінтону, серед яких є і бронзові призери європейської універсіади:Анастасія Єрохіна, Варвара Фролова, Віталій Рева, Яна Собко. Організатором заходу від ХПІ став проректор із науково-педагогічної роботи Олександр Труш. Усі студенти представляють кафедру фізичного  виховання Навчально-наукового інституту соціально-гуманітарних технологій. Запитання Президенту України ставила майстер спорту України з бадмінтону, неоднократна переможниця Чемпіонатів України, призерка юнацьких чемпіонатів Європи студентка 3-го курсу НТУ «ХПІ» Яна Собко. Воно стосувалося підтримки університетського спорту та стратегії повернення в Україну талановитих спортсменів із-за кордону. Володимир Зеленський відповів: «Коли закінчиться війна, ми будемо повертати найкращих. Ми почали цю програму до війни. На жаль, не встигли зробити всі відповідні кроки. Ми можемо повертати людей, будьмо чесними, на нормальні умови, зарплати. Підтримувати таланти фінансово та інфраструктурою. Вкладати кошти в цей напрям після війни ми точно будемо».

Подивитися, як Президент України відповідав на запитання студентів- спортсменів Харківського Політеху можна за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=DXaZEb-0TEI

Повне відео конференції: https://www.youtube.com/watch?v=a0-Kcc3BVAg

Довідка: 
Традиційне святкування Дня фізичної культури і спорту в Україні припадає на другу суботу вересня (Указ президента від 29 червня 1994 року № 340/94).  Офіційно засновано в 1994 році. Це свято здорового способу життя і радості, що виникає при використанні корисної фізичної діяльності.