Клубу вільної боротьби ХПІ «Колізей» – 12 років

Громадська спортивна організація НТУ «ХПІ» «Колізей» відзначає своє 12-річчя. Вона була заснована з метою популяризації та розвитку вільної боротьби в університеті та регіоні. Сьогодні клуб – це не лише сім залів боротьби у Харкові, де тренуються як студенти, так і школярі. «Колізей» – це його відомі вихованці, які стали чемпіонами України та Європи: Каміль Керимов, Дмитро Васильєв, Микита Рияко, Тимур Виговський та інші. «Колізей» – це також досвідчені тренери, серед яких як викладачі кафедри фізичного виховання ХПІ, так і випускники Харківського Політеху. А головне, що «Колізей» – це команда однодумців, яка готує не лише майбутніх чемпіонів, а й справжніх патріотів України.

Старший викладач кафедри фізичного виховання НТУ «ХПІ», тренер клубу «Колізей» Андрій Євтифієв розповідає, що попри складні воєнні часи,  інфраструктура організації постійно розвивається: вдається залучати спонсорів для придбання спортивного інвентарю, величезну допомогу надає керівництво університету на чолі з ректором Євгеном Івановичем Соколом. За словами тренера «Колізею», окрім щоденних тренувань проводяться також практичні заняття для студентів спеціальності «Фізична культура та спорт» НТУ «ХПІ». Для цього у розпорядженні клубу є сім залів боротьби, два з яких знаходяться у Харківському Політеху.

Вихованці клубу «Колізей» досягли вагомих результатів на українських та міжнародних турнірах. Найвідоміший із них – майстер спорту України міжнародного класу з вільної боротьби Каміль Керимов. Каміль входить до складу національної команди України, він багаторазовий чемпіон України, дворазовий призер чемпіонату Європи, у 2020 році був визнаний найкращим спортсменом НТУ «ХПІ». Зараз цей талановитий спортсмен бореться за путівку на Олімпійські ігри, які відбудуться у Франції наступного року. Прославляють свій рідний університет на міжнародній спортивній арені 7-кратний чемпіон України, чемпіон Європи, майстер спорту України з греко-римської боротьби, студент ХПІ Дмитро Васильєв, член національної збірної України U-20, багаторазовий призер чемпіонату України, студент Політеха Микита Рияко тощо. Деякі спортсмени досягли вагомих спортивних результатів у закордонних клубах. Наприклад, майстер спорту України Тимур Виговський успішно виступає за канадський клуб «Торонто», і в 2023 році став чемпіоном провінції Онтаріо (Канада).

Нинішніх та майбутніх чемпіонів  тренують викладачі кафедри фізвиховання ХПІ. Це: суддя міжнародної категорії Андрій Євтифієв, доцент Віктор Титаренко, судді національної категорії, доценти Сергій Бочкарев та Ігор Поляков. Їм активно допомагають випускники Харківського Політеху, тренери, судді національної категорії Іван Будник та Важа Горгадзе, Іван Поліщук, Олександр Косінцев, Максим Ростопіра.

«Ми активно проводимо профорієнтаційну роботу. За підтримки ректорату, кафедри фізичного виховання та профкому студентів НТУ “ХПІ” влаштовуємо для абітурієнтів різноманітні спортивні та культурні свята. Щорічно вдається також організовувати та проводити Всеукраїнський турнір «Колізей», у якому беруть участь і спортсмени з інших країн; Всеукраїнський турнір з вільної боротьби, присвячений Дню космонавтики України; обласні змагання у спортивно-оздоровчому таборі «Політехнік» (сел. Фігурівка, Харківська область), присвячені Дню захисту дітей; спортивно-тренувальні збори; Всеукраїнський турнір із вільної боротьби «Зоряна осінь»; міський новорічний турнір, присвячений Дню Святого Миколая. Особлива наша гордість – проєкт «Ліга дитячої боротьби «Колізей», започаткований у грудні 2021 року. Це командні змагання у форматі «Стінка на стінку» серед школярів старших класів. Зараз під час війни ми намагаємося підтримувати зв’язок із усіма нашими спортсменами та друзями клубу, проводимо різні спортивні «challenge», у яких усі учасники отримують пам’ятні медалі», – розповідає тренер клубу «Колізей» Андрій Євтифієв.

Зазначимо, що за кілька тижнів до військового вторгнення рф в Україну, 10 лютого 2022 року, відбулося урочисте відкриття оновленого та повністю відремонтованого залу боротьби у Палаці студентів НТУ «ХПІ». Воно пройшло за підтримки та участі Ірини Венедіктової та ректора Харківського Політеху Євгена Сокола. Почесними гостями свята були народний депутат Верховної Ради України, Олімпійський чемпіон з греко-римської боротьби Жан Беленюк, мер Харкова Ігор Терехов та губернатор Харківської області Олег Синєгубов.

 

 

За словами Андрія Євтифієва, «Колізей» виховує справжніх патріотів ХПІ, Харкова та України. Сьогодні спортсмени та тренери клубу не лише тренуються та змагаються,  а й надають посильну допомогу волонтерським організаціям. Вони здають кров для наших поранених військових захисників, беруть участь у відновленні зруйнованого минулого року ракетним ударом рф спортивного комплексу НТУ «ХПІ» тощо.

Тренери та спортсмени клубу «Колізей» дякують за багаторічну підтримку ректору ХПІ Євгену Соколу, Надзвичайному та Повноважному Послу України у Швейцарії та Ліхтенштейні Ірині Венедіктовій, проректорові ХПІ Магомедєміну Гасанову, кафедрі фізвиховання, а також директору ТОВ «Харків Хімпром» Олександру Тимофєєву.

 

 

Довідка:

Спортивний клуб вільної боротьби «Колізей» НТУ «ХПІ» був заснований в 2011 році. За цей час 12-ти його вихованцям було присвоєно звання майстра спорту України, троє борців стали призерами чемпіонату світу, четверо – призерами чемпіонату Європи, 32 спортсмени ставали переможцями та призерами чемпіонату України. Тренують майбутніх чемпіонів викладачі кафедри фізичного виховання ХПІ та її випускники. Серед них один суддя міжнародної категорії та п’ять  суддів національної категорії.