Ректор ХПІ Євген Сокол підписав Велику Хартію Університетів

Ректор Національного технічного університету “ХПІ” Євген Сокол взяв участь в урочистій церемонії підписання оновленої Великої Хартії Університетів (Magna Charta Universitatum). Подія відбулася у Лодзькому університеті (Польща). Вперше Велика Хартія Університетів була підписана у 1988 році в італійській Болоньї та переглянута у 2020 році. Документ визначає основні засади вищої освіти на найближчі десятиріччя та є основою місії та діяльності університетів. Нині його підписанти – це 950 ректорів усього світу. Слід зазначити, що вперше за всю історію існування Хартії вона була представлена й українською мовою. Крім того, ректор Євген Сокол та проректор вишу Геннадій Хрипунов взяли участь у міжнародній конференції “Університети та реконструкція міст: роль досліджень та освіти”, де представили інноваційний проект науковців ХПІ з енергоефективності Харкова.

Щороку Magna Charta Universitatum Observatory організовує міжнародну конференцію для обговорення сучасних викликів щодо підтримки фундаментальних цінностей та відповідального служіння суспільству, а також проводить урочисту церемонію підписання Великої Хартії університетів. Цьогорічна конференція та церемонія відбулися у м. Лодзі, Польща. Мета конференції полягала у тому, щоб надати університетам можливість більш ефективно реагувати на виклики, з якими вони стикаються і які вони передбачають, а також зміцнити здатність своїх університетів відстоювати фундаментальні цінності на благо суспільства в умовах глобальних викликів та трансформацій. Тема конференції 2023 – Університети та реконструкція міст: роль досліджень та освіти. До участі були залучені відомі міжнародні спікери, які поділилися своїми поглядами та провели дискусії. Більше 130 учасників-представників освітніх установ з 37 країн світу мали змогу тісно взаємодіяти під час різних обговорень у малих групах.

У роботі конференції взяли участь ректор НТУ «ХПІ» Євген Сокол та проректор вишу Геннадій Хрипунов. Вони представили інноваційний проект, розроблений науковцями університету «Харків енергоефективний», присвячений забезпеченню сталого розвитку Харкова у післявоєнному відновленні.

На конференції відбулася визначна подія для світової вищої освіти – ректори провідних університетів світу урочисто підписали оновлену Велику Хартію Університетів (Magna Charta Universitatum MCU2020). Цей документ на десятиліття визначає основні засади вищої освіти. Церемонія відбулася в Обсерваторії Великої Хартії та Лодзькому університеті. У ній взяв участь ректор Національного університету “Харківський політехнічний інститут” Євген Сокол.

Нагадаємо, що Велика Хартія університетів  була вперше підписана у 1988 році в присутності багатьох політичних лідерів і представників суспільства та переглянута у 2020 році. Мета відновлення – відобразити зміни у світі, з якими стикаються університети. Наразі її підписали понад 950 лідерів університетів з усього світу. В основі Великої Хартії Університетів лежать принципи академічної свободи та інституційної автономії, як орієнтиру для ефективного управління та розвитку університетів. Слід зазначити, що вперше цього року цей документ (крім англійської та польської) було представлено українською мовою, що демонструє солідарність міжнародної університетської спільноти з українськими університетами. Про підтримку українських університетів було заявлено не лише з трибуни конференції, а й під час зустрічі ректора університетів Євгена Сокола з генеральним секретарем Magna Charta Observatory Девідом Локом (David J. Lock).

Подивитися відеотрансляцію підписання Великої Хартіі Університетів можна за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=rMFI218nxKA

 

 

Довідка:

Велика Хартія європейських університетів (Magna Charta Universitatum Europearum) — документ, ухвалений у Болоньї 1988 року ректорами європейських університетів. Документ був підготовлений Болонським університетом та Асоціацією університетів Європи. Хартія має на меті уніфікацію освітніх систем, політики розвитку європейської університетської спільноти. Основний принцип діяльності університетів сформульований у Хартії так: «Університет — автономний, по-своєму організований інститут у серці суспільства, який виробляє, оцінює, примножує та поширює культуру шляхом наукових досліджень та навчання. Щоб відповідати потребам навколишнього світу, його дослідження та навчальний процес мають бути морально та інтелектуально незалежними від політичної та економічної влади».

Magna Charta Universitatum Observatory – асоціація підписантів, незалежна від політичних організацій або груп інтересів.

У 2005 році на конференції у норвезькому місті Берген Україна офіційно приєдналася до «Болонського процесу», що має на меті створення єдиного європейського простору вищої освіти. Це надало можливість здійснити структурні перетворення вищої освіти за узгодженою системою критеріїв, стандартів і характеристик, що дозволило Україні стати визнаною частиною європейського освітнього і наукового простору. НТУ «ХПІ» був у числі перших українських університетів, який приєднався до Болонського процесу.  На сьогодні 45 європейських країн, включно з Україною, є його учасниками. Крім того, значна кількість міжнародних організації підтримують ідеї процесу та сприяють його реалізації.

Конференція «Університети та реконструкція міст: роль досліджень і освіти” та урочиста церемонія підписання Magna Charta Universitatum MCU2020З відбулися з 23 по 25 жовтня 2023 року в м. Лодзь (Польща). Захід  проводився за участі Михайла Винницького–заступника Міністра освіти і науки України, члена Національної команди експертів з реформування вищої освіти Еразмус+ (HERE team) та інших представників з України: Поліни Гомбалевської  – експерта Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти України, президента Української асоціація студентів; Тетяни Орєхової –декана економічного факультету Донецького національного університету імені Василя Стуса; Анни Осмоловської –заступниці директора академічного проєкта “Освітня академія “UAdvise””, співавторки першої в світі україномовної версії Magna Charta Universitatum 2020; Діани Стефанової- Слободян – представниці Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини; Максима Свистенка  – голови Української студентської ліги, координатора національної програми Кабінету Міністрів України “Державотворець” та ін.

Новими підписантами Хартії стали 34 університети з 12 країн. Україномовну версію Великої Хартії Університетів 2020 можна прочитати  за посиланням.