Вчені ХПІ – учасники міжнародної конференції з радіаційної безпеки

Науковці ХПІ взяли участь у Міжнародній науковій конференції «Радіаційна безпека в сучасному світі», яка відбулася   у Національному військовому університеті ім. Василя Левського (Болгарія). Вона об’єднала вчених та дослідників з вищих навчальних закладів США, Узбекистану, Чехії, Польщі, Румунії, Сербії, Латвії, Грузії, Болгарії. Вже другий рік поспіль захід розпочався з пленарної доповіді науковців Харківського Політеху. На конференції в онлайн форматі виступили проректор професор Олександр Труш і завідувач кафедри безпеки праці та навколишнього середовища ХПІ  Сергій Вамболь.  Їх наукова доповідь була присвячена питанням радіаційній здатності лісових екосистем після пожежі. Учасники конференції обговорили сьогоденні виклики і проблеми радіаційної й екологічної безпеки та шляхи їх подолання.

Дослідницьку роботу в галузі екологічної й радіаційної безпеки проректор ХПІ професор Олександр Труш та завідувач кафедри безпеки праці та навколишнього середовища Навчально-наукового інституту механічної інженерії і транспорту ХПІ професор Сергій Вамболь провели спільно зі своїми колегами з Інституту державного управління та наукових досліджень з цивільного захисту України (ІДУНДЦЗ). В дослідженнях взяли участь заступник начальника Інституту з навчальної роботи, професор, полковник служби цивільного захисту Сергій Єременко та професор кафедри профілактики пожеж та безпеки життєдіяльності населення Інституту, доцент Володимир Сидоренко.

Науковці НТУ «ХПІ» та  ІДУНДЦЗ розповіли учасникам конференції про міграцію радіоактивних нуклідів в 30-кілометровій зоні Чорнобильської атомної електростанції, про вплив на цей процес лісових пожеж та інших надзвичайних ситуацій. У своїй роботі вони використали математичне моделювання і співставлення з результатами польових дослідів.

Вчені з України висловлюють вдячність ректору Національного військового університету ім. Василя Левського бригадному генералу Іванe Маламовe і професору Николаю Долчникову за надану можливість виступити на міжнародній конференції.

 

Довідка:

Міжнародна наукова конференція «Радіаційна безпека в сучасному світі» відбулася у Національному військовому університеті ім. Василя Левського (Болгарія) 15-16 листопада 2023 року. Особливістю наукового форуму є те, що кожен рік він присвячується памʼятним датам видатних вчених або подіям, пов’язаних з галуззю знань радіаційної безпеки. Конференція 2022 року була приурочена 170-річчю від дня народження французького фізика Антуана Анрі Беккереля; 2023 року 120-річчю присудження йому Нобелівської премії за відкриття природної радіоактивності, а також відомим вченим, лауреатам Нобелівської премії Марії та П’єру Кюрі.