Соціологи ХПІ організували міжнародну конференцію, де обговорили виклики українського суспільства

В НТУ «ХПІ» відбулася ювілейна Х Міжнародна науково-практична конференція «Розвиток сучасного українського суспільства у соціологічному вимірі». У науковому форумі, який проходив в онлайн форматі, взяли участь понад сімдесят учених, аспірантів та студентів провідних закладів вищої освіти України, Литви та Польщі. Вони обговорили актуальні питання розвитку суспільства та вирішення складних викликів, які постають перед Україною в сучасному світі. Організатором конференції виступила кафедра соціології і публічного управління Харківського Політеху. Доповіді учасників форуму були українською та англійською мовами.

В ХПІ пройшла ювілейна Х Міжнародна науково-практична конференція «Розвиток сучасного українського суспільства у соціологічному вимірі». У ній взяли онлайн участь вчені, аспіранти та студенти провідних вишів України, Литви та Польщі. Організатором наукового форуму виступила кафедра соціології і публічного управління Навчально-наукового інституту соціально-гуманітарних технологій ХПІ при підтримці директора Інституту професора Андрія Кіпенського. Метою наукового форуму стало продовження наукового дискурсу з актуальних питань розвитку соціально-гуманітарних наук, впливу війни на соціальну структуру та ціннісні трансформації суспільства, зміни моделей економічної і політичної поведінки в умовах військового стану, ролі громадських організацій у формуванні суспільства та впливу інформаційних технологій на соціокультурні процеси тощо.

Учасників конференції привітали завідувач кафедри соціології і публічного управління Харківського Політеху  доктор державного управління професор Володимир Мороз, завідувач кафедри державного управління та політичних наук, доктор державного управління професор Ярослав Дворак та кандидатка економічних наук, доцентка Галина Мішеніна (Клайпедський університет, Литва).  Відзначимо, що литовські партнери активно підтримують ХПІ та  планують брати участь у конкурсі спільних українсько-литовських науково-дослідницьких проєктах у 2004-2025 роках. Вони також виступають в якості академічних експертів від НТУ «ХПІ» при глобальному опитуванні рейтингового агентства QS.

У рамках форуму  фахівці різних галузей обговорювали актуальні питання розвитку суспільства та вирішення складних викликів, які постають перед Україною у сучасному світі. Доповіді науковців були присвячені сучасним суспільним проблемам у соціологічному вимірі; проблемам молоді, студентства та освіти в сучасному українському суспільстві; цифровим комунікаціям у розвитку особистості і суспільства; механізмам публічного управління соціально-економічним і суспільно-політичним розвитком. Свої досягнення у навчальній, науковій та міжнародній діяльності презентували  представники кафедри  соціології і публічного управління ХПІ.  Нагадаємо, що нещодавно спільна робота її викладачів та співробітників відділу забезпечення якості освітньої діяльності Харківського Політеху була відзначена на Міжнародній виставці «Інноватика в сучасній освіті», а НТУ «ХПІ» отримав Почесне звання «Лідер інновацій в освіті».

Під час дискусій учасники конференції акцентували увагу на необхідності поглиблення соціологічних досліджень в сферах економіки, освіти, комунікацій тощо, активніше вивчати вплив глобалізації на українське суспільство та розробляти стратегії адаптації до нових реалій. Особливу увагу було приділено питанням збереження культурної ідентичності та розвитку національного самоусвідомлення в умовах глобальних трансформацій.

За підсумками роботи конференції було ухвалено рішення подальшої співпраці між її учасниками для реалізації конкретних проектів та досліджень. Це і організація семінарських занять для посадових осіб органів публічної влади за напрямами «соціологія», «педагогіка та публічне управління»; і створення громадської організації «Академія соціальних трансформацій та інноваційного управління»; і відновлення роботи соціологічної лабораторії; і залучення міжнародних партнерів для спільної роботи над питаннями обміну досвідом та реалізації спільних проєктів тощо.

 

Довідка:

Х Міжнародна науково-практична конференція «Розвиток сучасного українського суспільства у соціологічному вимірі» відбулася 15 листопада 2023 року в НТУ «ХПІ». В ній взяли участь науковці, аспіранти та студенти з Клайпедського університету (Литва), Варшавської школи економіки (Польща), Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна, Інституту соціології НАН України, Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут», Харківського національного університету радіоелектроніки, Криворізького державного педагогічного університету тощо.