Професорка ХПІ Олена Тверитникова відзначає ювілей

16 квітня 2024 року святкує свій ювілей завідувачка кафедри українознавства, культурології та історії науки, докторка історичних наук, професорка Олена Євгенівна Тверитникова. Випускниця Харківського Політеху, вона пройшла гідний шлях від інженерки до професорки рідного університету. Колеги та студенти цінують і поважають науковицю Олену Тверитникову за її професіоналізм, талант вченої та викладачки, безмежну відданість справі.

Олена Євгенівна Тверитникова закінчила ХПІ за спеціальністю «Автоматизовані системи управління», працювала інженеркою та викладачкою, виконувала обов’язки заступниці декана з навчальної роботи факультету «Автоматика та приладобудування» НТУ «ХПІ». У 2010 році отримала звання доцента, а з 2015-го обіймала посаду професорки кафедри інформаційно-вимірювальних технологій і систем ХПІ.

Сьогодні Олена Тверитникова є гарантом освітньо-наукової програми (PhD) зі спеціальності «Історія та археологія», підготувала трьох аспірантів, зараз керує науковою роботою п’ятьох докторів філософії. Як офіційний опонент або член постійної спеціалізованої ради Олена Євгенівна бере участь в атестації наукових працівників. Вона є заступницею головного редактора наукового видання, включеного до переліку фахових наукових видань України «Studies in history and phylosophy of science and technology» (http://vestnikdnu.dp.ua/index.php/files/journ-editor), членкинею редакційної колегії фахових наукових видань України «Science and Science of Science» (https://sofs.org.ua/redkolegiya/) та «Історія науки і біографістика» (http://inb.dnsgb.com.ua/editorial-team.html).

Слід відзначити, що професорка Олена Тверитникова входила до складу журі II туру Всеукраїнських студентських олімпіад, які проводилися у Національному університеті «Львівська політехніка» та Харківському національному університеті радіоелектроніки. Її студенти неодноразово посідали призові місця цього конкурсу. Вона  також є авторкою понад 250-ти наукових та методичних праць. Наукові інтереси вченої охоплюють питання становлення та зростання прикладних технічних наук в Україні на тлі розвитку європейської наукової думки кінця 19-го – початку 20 сторіччя.

Ректорат НТУ «ХПІ», колективи Навчально-наукового інституту соціально-гуманітарних технологій і кафедри українознавства, культурології та історії науки ХПІ, колеги та друзі вітають Олену Тверитникову з ювілеєм!

Бажаємо Вам, шановна Олено Євгенівно, невичерпної енергії, успіхів у всіх починаннях, творчого натхнення та нових наукових досягнень! Нехай Ваш творчий доробок завжди вдячно приймають та високо цінують колеги. Зичимо вам міцного здоров’я, миру, щастя і добробуту!