Харківський Політех увійшов до QS World University Rankings by Subject

Національний технічний університет “Харківський політехнічний інститут” увійшов до числа найкращих університетів світу з вивчення предметів в останньому виданні QS World University Rankings by Subject 2024. Він показав гарні результати у предметній галузі «Інженерія та технологія» (Engineering & Technology), виборовши друге та шосте місця серед українських ЗВО.  Загалом рейтинг оцінював майже 1600 університетів світу.

У 14-му випуску рейтингу QS World University Rankings by Subject було представлено п’ять галузей знань: мистецтво та гуманітарні науки, інженерія та технології, науки про життя та медицина, природничі науки а також соціальні науки та менеджмент.

Цього року  НТУ «Харківський політехнічний інститут» потрапив до рейтингу з двох дисциплін, що входять до предметної галузі «Інженерія та технологія» (Engineering & Technology):

—вже вдруге  був ранжований з предмету «Інженерія машинобудування, аеронавтики та виробництва» (Mechanical, Aeronautical & Manufacturing Engineering),  посівши  2-е місце серед закладів вищої освіти України та 451-500 місце серед університетів світу, отримавши загальний бал 52,2;

вперше  потрапив до рейтингу з предмету «Комп’ютерні науки та інформаційні системи» (Computer Science & Information Systems), посівши місце 701-720 та потрапивши до шістьох університетів України що були ранжовані, отримавши загальний бал 49,3.

Слід відзначити, що ще з кількох предметів НТУ «ХПІ»  отримав досить високі бали, що при подальшому покращенні діяльності університету може дозволити йому ранжуватися у рейтингу з цих дисциплін.

Це наступні предмети:

  • Інженерія електротехніки та електроніки (Engineering – Electrical & Electronic) -напрям «Інженерія та технологія» – 51,0 балів;
  • Нафтове машинобудування (Petroleum Engineering) напрям «Інженерія та технологія» – 49,0 балів
  • Дослідження бізнесу та менеджменту (Business & Management Studies) -напрям «Соціальні науки та менеджмент» – 46,5 бали.
  • Математика (Mathematics) – напрям «Природничі науки» – 45,5 бали:
  • Хімічна інженерія (Engineering – Chemical) – напрям «Інженерія та технологія» – 45,4 бали;
  • Фізика та астрономія (Physics & Astronomy) – напрям «Природничі науки» – 44,9 балів;
  • Наука про дані та штучний інтелект (Data Science and Artificial Intelligence) – напрям «Інженерія та технологія» – 44,0 бали;
  • Матеріалознавство (Materials Science) – напрям «Природничі науки» – 43,4 бали;

По 7-ми інших предметах університет також оцінювався, отримавши оцінки у діапазоні 27-40 балів.

Довідка:

Компанія QS Quacquarelli Symonds опублікувала чотирнадцяте видання предметного рейтингу університетів світу (QS World University Rankings by Subject 2024). Цього року було ранжовано понад 16 300 навчальних програм за різними предметами, що на 600 більше, ніж минулого року. Проаналізовано 1559 закладів, у тому числі 64 новачки. Університети ранжуються за різними показниками, включаючи академічну репутацію, репутацію роботодавця та індекс Міжнародної дослідницької мережі (IRN).